"Bez saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine nema mini hidroelektrana"

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da ne izdaje dozvolu za gradnju za mini hidroelektrane bez saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine.

"Iznenađeni smo izjavama ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana u vezi sa gradnjom mini hidroelektrana u zaštićenim područjima i građevinskim dozvolama koje izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture", navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, sve dozvole za gradnju mini hidroelektrana u zaštićenim područjima Ministarstvo izdaje tek pošto svaki investitor ispuni sve zakonom propisane uslove, pa i one o zaštiti životne sredine.

"Nijedna dozvola nije i ne može da bude izdata ukoliko nisu ispunjeni uslovi koje je propisalo i ministarstvo koje vodi Goran Trivan", napominje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dodajući da dozvole za gradnju izdaje tek na kraju, pošto se svi nadležni izjasne i daju svoje saglasnosti.

"Zato je krajnje neprincipijelno optuživati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer mi ne kršimo, već sprovodimo zakon", navodi se u saopštenju.

"Ukoliko ministar Trivan ili bilo ko drugi želi da zaustavi gradnju mini hidroelektrana nepohodno je da pokrene postupak za izmenu svih važećih planskih dokumenata u kome su sadržani i uslovi za izgradnju mini hidroelektrana, ali i da ukine sve izdate uslove koje propisuje i koje je izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine u ranijem periodu. Jer, bez ispunjenja tih uslova nijedna građevinska dozvola nije i ne može biti izdata", dodaje se u saopštenju.

Međutim, kako se navodi, inicijativa o zaustavljanju gradnje mini hidroelektrana u zaštićenim područjima ni nakon godinu dana rada Vlade nije pokrenuta ni od strane ministra Trivana niti od bilo kog drugog ministarstva.

"Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture nekoliko puta do sada konkretno je pokazalo da se zalaže za očuvanje svih zaštićenih područja i prirodnih lepota Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи