Sećanje na srpske Heriotere u mislima njihovih potomaka

Pre sedam godina, prvi put smo emitovali priču o srpskim Herioterima, deci koja su tokom Prvog svetskog rata sa vojskom prešla Albaniju i stigla na Krf, a potom poslata na školovanje u Škotsku. Potomci ove dece pre dve godine su pozvani u Edinburg na stotu godišnjicu dolaska njihovih predaka u školu "Džordž Heriot". Ovog juna i oni u Beogradu slave Dan škole, i to sa gostima iz Škotske.

Potomci srpskih Heriotera i gosti iz Edinburga sreli su se u kući Elsi Inglis u Beogradu.

"Posebno važno poglavlje srpsko-britanskih odnosa pripada srpskim Herioterima, mislim da ova 100 godina stara priča postaje kvalitetan scenario za dobar igrani film", navodi Denis Kif, amabasador Velike Britanije u Srbiji.

Pre toga, ipak, radi se na tome da priča opstane.

"Priča je nama lično bitna na način na koji utiče na naše porodice i projekcije, šta smo i ko smo", navodi Ana Miljački, unuka Konstantina Stankovića.

Jedan od srpskih Heriotera, Dimitrije Dulkanović je po povratku u Srbiju organizovao školske drugove i dugo su u Beogradu slavili dan škole. Trideset pet godina kasnije, tradicija je obnovljena.

"Mi smo pre dve godine bili u Edinburgu da osvežimo uspomene, nadam se da ćemo se makar jedanput godišnje sastajati da se setimo dana škole", navodi Brankica Stefanović Skoko, ćerka Dimitrija Dulkanovića.

Luiz Miler, koja je i otkrila priču o srpskoj deci u Edinburgu ponovo je u Srbiji. Ove godine, tu su i Hju Mekej, vlasnik kuće u kojoj su nekada živeli srpski dečaci, i Džema Hej, porparolka škole "Džordž Heriot". Ona prvi put za 20 godina nije u Edinburgu na Dan škole.

"Potomci su nas pozvali na proslavu, i zato sam ovde. Inače u njihovu čast sada su u školi tri izbeglice iz Sirije koji su poznati kao stipendisti Dimitrija Dulkanovića. Očekujemo još dece iz Sirije da dođu u avgustu i besplatno se školuju kao i srpska deca pre 100 godina", objašnjava Džema Hej, portparolka škole "Džordž Heriot".

Hju Mekej, vlasnik kuće u ulici Bleket navodi da želi da inspiriše susede da razmišljaju o tome šta dešavalo tih godina 20. veka

"Nedavno sam pripremio istoriju života u pet ulica u Edinburgu tokom 20. veka. Jedna od njih je i Ulica Bleket gde su deca živela. Želim da inspirišem susede da razmišljaju o tome šta se u našem kraju dešavalo tih godina 20. veka", navodi Mekej.

Luiz Miler, publicistkinja navodi da se priča o Herioterima nastavlja kroz njihove potomke.

"Zaista, priča živi sopstveni život. Nastavlja se kroz potomke i snagu onog što su postigli. Ponekad vidite da su njihove veštine i osobine prenesene na buduće generacije", ističe Milerova.

Poznat detalj iz života srpskih dečaka u Edinburgu je ragbi utakmica u kojoj su pre tačno 100 godina pobedili domaćine. Za desetak dana tim Heriotsa dolazi u Srbiju, na revanš.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи