Nedimović za RTS: Sa malinarima ćemo razgovarati o svemu osim o ceni

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da će sutra u Ministarstvu poljoprivrede primiti malinare na sastanak tokom kojeg će razgovarati o svim problemima i pokušati da nađu rešenje. Dodaje da neće biti razgovora o otkupnoj ceni jer, kako kaže, cenu određuje tržište. Veruje da o ceni proizvođači mogu da pregovaraju sa otkupljivačima.

"Sutra u deset sati u Ministarstvu poljoprivrede imaću sastanak sa malinarima. Razgovaraćemo o načinu kako država može da im pomogne i da smanji troškove njihove proizvodnje, kako da reagujemo na nove tržišne izazove koji su se pojavili i koji nisu laki, koji su mnogo teški", rekao je Branislav Nedimović gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Dodaje da neće razgovarati o ceni jer, kako kaže, cenu određuje tržište.

"Razgovaraćemo o svim problemima srpske maline, o njenom kvalitetu i kako da je izvozimo na tržište. Ne možemo da pričamo o ceni jer cenu određuje tržište", ističe Nedimović.

Izrazio je nadu da će malinari i hladnjačari razgovorima uspeti da dođu do kompromisa, jer je to u njihovom interesu.

"Želje su jedno, realnost je drugo, videćemo šta će biti sa cenom, ali i hladnjačarima je interes da nađu zajednički jezik sa malinarima, jer šta će oni naredne godine raditi ukoliko proizvodnja sada propadne. Mi na tržištu imamo druge protivnike", ocenio je ministar.

Dodaje da će ova godina biti teža nego prethodna.

"Ova godina će biti teža nego prethodna, ali ni očekivanja za sledeću nisu maestralna", ocenio je Nedimović.

Ističe da je iz Srbije do maja, izvezeno oko 99.000 tona maline i da je normalno da dolazi do promena na tržištu, odnosno do smanjenja potražnje.  

"To je sve normalno kada je reč o hrani. Ljudi imaju različite potrebe i aspiracije. Moramo da shvatimo da se menjaju prilike i cene, sveža malina je mnogo konkurentnija od smrznute", navodi ministar. 

Dodaje da se u Srbiji malina konzumira svega tri odsto.

"Naše tržište je tržište zapadne Evrope, jer mi konzumiramo svega tri odsto maline", rekao je Nedimović. 

Zahvalio je malinarima koji su sinoć prekinuli protest i blokadu puta kod Prijepolja.

"Odgovorili su na apel premijerke i predsednika da nije rešenje da se blokiraju saobraćajnice nego da se razgovara i to je jedina stvar koja je presudila u ovoj priči. Zahvalio bih se ovim ljudima koji su prekinuli protest, koji su otišli svojim kućama, ali su magistralu ostavili čistu", navodi ministar.

Uskoro prva sredstva poljoprivrednicima iz IPARD fondova 

Nedimović navodi da je Srbiji na raspolaganju 175 miliona evra iz IPARD fondova, najavivši da će uskoro biti dodeljeni prvi ugovori srpskim poljoprivrednicima. 

"Juče smo imali posebnu radnu grupu, oni su iskazali veliko zadovoljstvo zbog velikog broja pristiglih aplikacija – oko 540, mnogo više nego u drugim evropskim zemljama, što nas raduje", istakao je Nedimović.

Navodi da su prvi ugovori spremni.

"Prvih deset ili petnaest ugovora već je spremno, juče je stigao finansijski sporazum koji treba da prođe tu formalnu proceduru i sve je spremno za plaćanje", navodi ministar.

Dodaje da je nov izazov za državu brzina rešavanja podnetih zahteva.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво