Kodeks oblačenja, odlaganje suđenja zbog nedolične garderobe

Pravila ponašanja ne zavise od godišnjeg doba, ali pravila oblačenja moraju da se prilagođavaju spoljnim temperaturama. Ipak, neke odevne kombinacije u državnim institucijama, školama, bolnicama, nisu dozvoljene ni u najvrelijim danima.

Papuče, kratke suknje, bluze sa dubokim dekolteom, bermude, naočare za sunce, samo su neke od stvari u čemu je zabranjeno ući u – sudove, opštine, pošte, škole ili banke. Tropske vrućine, ipak, dovode u pitanje ove zabrane.

"Teško mi je jako zbog vrućine i svega, ali pantalone ispod kolena i slično", smatra anketirana devojka. 

Njena sugrađanka navodi da neki kodeks mora da se poštuje.

"Da ne budu bretele, da ne bude dekoltovano, nešto pristojno, da budu pokrivena ramena, da nisu kratke suknje. Neki kodeks mora da se poštuje", smatra anketirana devojka, dok treća socenjuje da je nepristojno da se ode bez rukava i da zaposleni tako dolaze. 

Garderoba koja ne priliči onima koji posećuju insitucije, ali i zaposlenima u njima strogo je propisana. Na ulazu u Apelacioni sud u Beogradu jasno je istaknuto da nije dozvoljeno ući u –  suknji kraćoj od pet centimetra iznad kolena, providnim bluzama, kratkim pantalonama, ali i nanulama ili japankama. Građani pretežno poštuju. Ali ima i izuzetaka.

"Dešavalo se da pravosudna straža javi sudskom veću da je određeni okrivljeni ili bilo koje drugo lice koje treba da uzme učešće u postupku došlo nepreikladno obučeno i u tom slučaju se suđenje odlaže i ne dozvoljava se", rekla je Mirjana Pilić, portparolka Apelacionog suda u Beogradu.

Neprikladno oblačenje ne dozvoljava se ni u školama. Medicinska škola u Beogradu već tri godine vodi borbu da učenici garderobu prilagode ustanovi, a ne temperaturi. 

Nada Trifković, direktorka Medicinske škole u Beogradu kaže da ove godine su veći problem dečaci.

"Njima smo zbog toplote dozvolili da budu u bermudama, pa se bermude malo pretvorile u kratke šortseve i gaće. Par puta je bilo situacija – joj nemojte me samo vraćati. Ja kažem ne možeš tako. Ovo je ipak škola, ovo nije noćni klub. Ipak ne ide baš da dođeš tako. Moraš poštovati sebe, pa svoju profesiju, pa ustanovu u kojoj jesi", objašnjava Trifkovićeva.

Pravila se razlikuju od ustanove do ustanove. U nekim bankama na primer, ulazak je zabranjen samo ako neko dođe u vešu, dok u drugim, osobe u sandalama sa otvorenim prstima budu vraćene.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара