Od 1. jula upis imovine kod notara

Od početka narednog meseca menja se adresa za upis imovine u zemljišne knjige. Umesto katastra i drugih šaltera, taj posao završavaće javni beležnici, notari. Osim štednje vremena i živaca, uključivanje notara, nada se država, skratiće i vreme čekanja na upis. Notari mesec pre preuzimanja novog posla prolaze obuke.

Šetnja od šaltera do šaltera, od prvog jula trebalo bi da postane prošlost bar za upis imovine. Adresa će biti samo jedna – kancelarija javnog beležnika.

"Ako ste doneli validan ugovor ili dokument i kako je sud tako nešto poslao po službenoj dužnosti, javni beležnici su ti koji preuzimaju taj posao i završavaju ga za pet dana", ističe Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Šefica Odseka za informisanje Republičkog geodetskog zavoda Gordana Zorić navodi da je najznačajnija novina za građane to što će od prvog jula javni beležnici imati obavezu da svaku odluku koju donesu, odnosno ispravu koju sastave, potvrde ili overe, a koja predstavlja pravni osnov za upis u katastar, po službenoj dužnosti elektronskim putem, preko tzv. e-šaltera, dostave nadležnoj službi za katastar nepokretnosti.

Nabavka softvera je u toku, a kada bude uspostavljen elektronski šalter, preko njega će se, bez papira, podnositi zahtev za upis u katastar, dostavljati dokumentacija i razmenjivati akta među institucijama. Drugi gradovi još nisu stigli u tu fazu, ali, kažu, biće dobro za građane.

"Neće morati pojedinačno da svako dolazi u našu službu da bi podneo prijavu, ali za sada mi moramo iz poreskih prijava da dobijemo podatke koji su nam neophodni, a koje nemamo u naslednim rešenjima i koje nemamo u ugovorima o kupoprodaji koje dobijamo od notara", kaže Nina Ilić iz Sekretarijata za poresku administraciju Niš.

Prema novim propisima, notari će moći da upišu i predbeležbu objekata kada se kupuje stan u izgradnji.

"To je još jedan vid pravne zaštite, jer će ta predbeležba biti uneta u katastar i nakon izdavanja upotrebne dozvole predbeležba će se, po sili zakona, pretvoriti u upis prava na tu nepokretnost", objašnjava Srboljub Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore Srbije.

"U narednih godinu dana, učinićemo sve da imamo i elektronski upis u katastar i mislim da je to negde kraj svih problema i muka koje su građani do sada imali sa katastrom", naglašava Mihajlovićeva.

Originalna dokumenta čuvaće se u kancelarijama notara, a digitalizovana i sa elektronskim potpisom biće preko e-šaltera prosleđivana katastru.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 06. jun 2018, 06:49) - Jasmina [neregistrovani]

Baze podataka

Molim vladu da učini nesto sa preuzetim bazama podataka iz poreskog u vode Vojvodine za porez odvodnjavanja.uzeli su baze iz 2016 a terete nas za 2017 i 2018.Nisu izostavili one koji vise nisu vlasnici ,Bec naplaćuju dvostruko, i bivšim i sadašnjim vlasnicima.hvala

(sreda, 06. jun 2018, 02:47) - Nislija. [neregistrovani]

Hvala Bogu...

...da su ovim (u svetu odavno primenjenim sistemom) potezom mnogi gradjani spaseni "surovosti" bahatih salterusa u katastru. Ja sam nekoliko puta morao otici u niskom katastru da bih konacno mogao da zavrsim najobicniji posao; da predam kupoprodajni ugovor. Prvi put su mi rekli da je salter broj 1 "danas zatvoren". Drugi put su mi rekli da salter broj jedan radi samo do 14:45 (iako na ulazu pise da katastar radi do 15:30 casova). Treci put ja dolazim u 14:30 i salter broj 1 je vec zatvoren. Ta svemocna i drska salterusa sa saltera 1 sada radi na salteru 2, gde se obavljaju neki drugi poslovi. Na moje pitanje zasto je salter 1 zatvoren kada mi je ona prosli put rekla da radi do 14:45, samo je rekla da je "zatvoren". Ponovo sam pitao za objasnjenje gde je postavljeno radno vreme za salter br. 1, (dok ostali rade), nije zelela da mi odgovori. Cetvrti put sam dosao negde oko podneva i prosto sam se iznenadio da je salter br. 1 otvoren. Tada je primila ta dokumenta i konacno je kompletirana kupovina "imovine" vredne citavih 300 Eura. To je jedno moje gorko iskustvo sa katastrom, jer ne zivim u Srbiji. Zao mi je ljudi koji zive u Srbiji i srecu se sa svemocnim i drskim salterusama mnogo cesce.
Pozdrav iz Kanade.