Vesić: Cilj je da do 2022. ne bude čekanja na mesto u vrtiću

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da Grad Beograd radi na tome da se smanji lista čekanja za mesto u vrtiću i će do kraja godine biti još 1.000 mesta za decu.

Ustanova kulture "Vuk Stefanović Karadžić" ima dugu tradiciju, a Beograd nema mnogo takvih ustanova, napomenuo je Goran Vesić na obeležavanju 70. godišnjice rada predškolske ustanove "Zvezdara".

"Svih ovih godina oni brinu o deci, a to je možda i najlepši posao koji mogu da rade. Danas sam došao da im čestitam jubilej i zahvalim za posao koji rade jer je to posao koji se radi sa ljubavlju i koji ne može da radi niko ko ne voli decu", rekao je Vesić.

Naveo je da u beogradske vrtiće trenutno ide 72.000 dece, od čega oko 58.000 u državne, a oko 14.000 u privatne vrtiće.

Prošle godine je na listi čekanja za mesto u vrtiću bilo oko 3.500 dece, a ove godine će ih biti manje, rekao je Vesić i istakao da Grad radi na tome i da je cilj da do 2022. godine nijedno dete ne čeka na mesto u vrtiću.

"Da bismo to postigli mi radimo i nove vrtiće. Završavamo vrtić na Altini koji bi već tokom ove godine trebalo da bude u funkciji, a osim toga, nedavno smo potpisali ugovor sa opštinom Vračar da aneks te opštine bude pretvoren u vrtić za skoro 200 dece čime više nijedno dete na Vračaru neće čekati na mesto u vrtiću", rekao je Vesić.

"Još 1.000 mesta u vrtićima do kraja godine"

Kako je naveo, kroz projekat "Mreža škola" školski objekti ili delovi školskih objekata koji se više ne koriste će biti pretvoreni u vrtiće tako da će do kraja godine sigurno biti još 1.000 mesta za decu u vrtićima.

"To su lepe vesti jer ja verujem da dolazi vreme kada će i predškolsko obrazovanje postati obavezno, jer danas dete koje ne ide u vrtić, ne može u školi kasnije da sustigne onu decu koja su išla u vrtić", rekao je Vesić.

Naveo je da funkcionalno obrazovanje deteta danas počinje sa tri ili četiri godine i da se te granice stalno pomeraju što, dodao je, znači da ćemo u jednom trenutku doći u situaciju kada će i predškolsko obrazovanje postati obavezno jer drugačije deca ne mogu da se pripreme za život.

Direktor PU "Zvezdara" Snežana Petrović je izrazila zadovoljstvo što ta ustanova slavi jubilej, navodeći da svih ovih godina radi uspešno.

"Imamo 27 vrtića i četiri depadansa, centralnu kuhinju i naš 'Zvezdani gaj', na koji smo posebno ponosni. Tu imamo imamo ekološki vrtić i organizujemo sportske igre i aktivnosti za decu svih vrtića na Zvezdari. Posebno mi je zadovoljstvo što sam kao direktor na čelu ovakve ustanove, jer zaposleni svojim profesionalnim radom i entuzijazmom doprinose da je naša ustanova to što jeste", dodala je Petrovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво