Radović: Određeni uspeh u reciklaži plastike ali to nije dovoljno

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se u znaku borbe protiv zagađenja plastikom uz slogan "Ako ne možeš ponovno da je upotrebiš, ne koristi je". U globalnu kampanju uklanjanja plastičnog otpada i smanjenja upotrebe plastike uključili su se i članovi Vlade Srbije sa premijerkom Anom Brnabić koji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Gradskim Sekretarijatom za zaštitu životne sredine organizuju veliku zajedničku akciju čišćenja priobalja Savskog jezera.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović navodi za RTS da je Srbija postigla određeni uspeh u recikliranju plastike ali dodaje da to nije dovoljno, te da se nastavlja sa merama.

"Republika Srbija odnosno resorno ministarstvo je već sprovelo mere kako bi se umanjio uticaj plastike na svakodnevni život naših građana. Svi znamo koliko plastika ugrožava savremeno čovečanstvo, tako da ćemo nastaviti sa merama", navodi Radović.

Dodaje da građani već mogu da vide mere koje se sprovode.

"Građani već mogu da vide mere koje se sprovode u supermarketima, kompanijama koje dobijaju podsticaj za recklažu", navodi Radović.

Ističe da se izmenom postojećeg sistema može sprečiti dalje zagađivanje prirodne sredine.

"Izmenama postojećeg sistema odnosno razmatranjem  najboljeg rešenja koje je jako osetljivo pitanje može se doći do rešenja problema otpada. Mi ćemo razmišljati o tome da li ćemo investirati u povećanje primarne separacije otpada ili ćemo ići ka nekom rešenju koji se zove depozitni sistem koji se pokazao da donosi veliki povraćaj ambalaže ka sistemu. Na taj način motivišemo lokalnu i socijalno ugruženu populaciju da prikupi ambalažu koja se nalazi u našem okruženju i na taj način ćemo podići reciklažnu industriju", ističe Radović.

Navodi da je broj reciklirane plastike sa nekih 16 procenata koliko je iznosio 2012. danas došao na 32 procenta.

Dodaje da Srbija godišnje emituje 95.000 tona plastične ambalaže na tržište, a reciklira 32.000 do 33.000 tona svake godine.

Radović kaže da je nedovoljno razvijena sakupljačka mreža i zato, kako navodi, imamo fenomen da plastične boce završe u rukavcu, polju...

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo razmatra mere koje će raditi na rekonstrukciji postojećeg sistema ili uvođenju novog sistema.

"Tim resornog ministarstva razmatra o rekonstrukciji postojećeg sistema ili možda uvođenju novog sistema, ili pak osnaživanju postojećeg sistema prikupljanja ambalažnog otpada kako bismo taj broj prikupljenog otpada povećali", navodi Radović.

Procenjuje se da godišnje u okeane i mora dospe osam miliona tona plastike i da će ukoliko se nešto ne preduzme do 2050. godine u morima i okeanima biti više plastike nego ribe. Pre dva dana ceo svet je obišla slika uginulog kita u kome je neđeno 80 kesa.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se od 1972. godine. Pravo na zdravu životnu sredinu jedno je od osnovnih ljudskih prava, ali i, kako je predviđeno Konvencijom donetom u Stokholmu 1972. to je i obaveza je svih ljudi da narednim generacijama ostave čistiju životnu sredinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се