Finansijska pismenost za osnovce, sabiranje i oduzimanje uz pomoć cena

Od septembra, osnovci će u okviru redovne nastave učiti osnove finansija. U pilot-projekat uključeno je oko 15.000 đaka iz više od 30 osnovnih škola.

Sabiranje i oduzimanje može se vežbati i uz pomoć cena. A kako dobro i povoljno kupovati, najbolje se uči praktično, u supermarketu. 

"Jedna grupa je istraživala popuste i sniženja, druga grupa je istraživala cene između različitih brendova, a onda smo na likovnom radili plakate, reklame, koliko je važna sama reklama, da li proizvod prodaje reklama ili kvalitet", kaže učiteljica Snežana Vujičić. 

Učiće i kako se koriste platne kartice, kako se odgovorno štedi i pametno troši. Jer, kažu stručnjaci, sa pripremom za donošenje dobrih investicionih odluka u budućnosti treba početi na vreme.

"Promocija ovakvih vrednosti, razumevanje novčanih tokova, kako se stvara novac jeste važno jer, konačno, najveći deo proističe iz toga što se investira u znanje i što se radom i donošenjem pametnih investicionih odluka stiče za život", rekao je Goran Pitić, savetnik FEFA. 

Finansijska pismenost neće biti novi predmet.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kaže da za to prostora nema.

"Niti dan duže traje, niti možemo ukinuti ove predmete, koji su standardni, ali kroz njih možemo uvesti mnoge druge sadržaje. Ovo, hvala bogu, sada radimo od početka kako treba i mislim da ćemo imati vrlo pismenu naciju, jedno savremeno obrazovanje", rekao je Šarčević.

Koliko je važna finansijska pismenost govori i to što je sastavni deo PISA testiranja na kojima naši školarci nemaju baš najbolje rezultate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво