Malinari ne odustaju od svojih zahteva

Nezadovoljni proizvođači malina iz Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Užica treći dan blokiraju put Prijepolje – Bijelo Polje ka Crnoj Gori, tražeći da cena maline bude 180 dinara. Njihov zahtev podržao je i Savez "Srpska malina", koji okuplja više udruženja iz 13 opština zapadne Srbije. Ministar Nedimović kaže da država ne može da utiče na cenu.

U Užicu je sastanak Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i predstavnika malinara završen bez dogovora o ovogodišnjoj, akontnoj ceni maline, zbog koje već tri dana u Prijepolju protestuju proizvođači.

Prerađivači tvrde da je cena od 180 dinara, koju traže malinari nerealna, jer nju formira tržište, a procenjuje se i da je u hladnjačama još između 25 do 30 hiljada tona prošlogodišnjeg roda.

Proizvođači poručuju da od svojih zahteva neće odustati, jer od rešenja tog problema zavisi egzistencija više hiljada ljudi. Zato se, kako kažu, mora uključiti država, i pozivaju predsednika Vučića da im pomogne u traženju izlaza iz trenutne situacije.

Premijerka Ana Brnabić poručuje da Vlada ne može da garantuje otkupnu cenu maline jer nju diktira tržište i da će razgovora biti tek po okončanju blokade. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je ranije da cenu maline diktira tržište, a ne država.

"Ministarstvo poljoprivrede je pomoglo malinarima kroz subvencije u proizvodnji i osiguranje zasada, ali nema uticaj na plasman robe", istakao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, svega dva do tri odsto proizvodnje maline završi u Srbiji, a 97 odsto ide u izvoz, što pokazuje koliko svetsko tržište diktira cene i kod nas.

"Stav Vlade i Ministarstva je da blokada puteva ne rešava problem i sve dok se to radi, neće biti pregovora sa malinarima", rekao je Nedimović. 

Zbog blokade puta i preusmeravanja saobraćaja na alternativni pravac kroz grad, od juče je u Prijepolju saobraćaj otežan, dolazi do povremenog zastoja i formiranja kolona iz smera Crne Gore.

Tanjug prenosi da je danas zatvoren i alternativni prolaz kroz centar grada i da se do Crne Gore može stići preko Novog Pazara i Tutina. 

Aleksandar Dragojević iz Podgorice, koji je na putu prema Kraljevu, kaže da u koloni kod Prijepolja čeka duže od tri sata. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара