Gde građani Srbije idu na letovanje

Vreme je godišnjih odmora. Snažna promocija i turistički vaučeri ispunili su domaća turistička mesta. Ipak, mnogo je i onih kojima nema odmora bez mora i nešto daljih destinacija. Kako turisti iz Srbije biraju ove godine?

Turisti iz Srbije najviše vole Grčku. I tu se ništa ne menja - decenijama. Oko 900 hiljada građana Srbije letuje baš u toj zemlji. Junski aranžmani su odavno prodati.

"Takođe, i septembar je 90 odsto popunjen. Naravno, mesta ima još u julu i avgustu zbog cena koje su takve kakve jesu, ali i tu je dosta popunjeno", kaže Braslav Vlaho iz "Sabra travela".

Španiju i Italiju biraju oni koji vole aktivni odmor. U ponudi su autobuski aranžmani, a ima i čarter linija.

"Tu pre svega mislim na Kalabriju i Siciliju u Italiji i direktne čarter letove na Majorku i na Barselonu, odakle se radi Kosta Brava i Kosta Dorada", navodi Mirko Bauk iz "Odeon vorld travela".

Agenti kažu da je odnos cene i kvaliteta usluga, ovog leta, najviši u Egiptu.

"Ono što je prednost sada u svemu je to što je 'Er Srbija' konačno obnovila let za Hurgadu, tako da postoji i ta direktna čarter linija bez noćnih letova što je svakako velika korist za sve one koji se opredele za Egipat", navodi Saša Zarić iz "Ponte travela".

Turski turizam je poslednje dve godine trpeo zbog političkih problema, pokušaja državnog udara, vanrednog stanja.

Broj turista je bio manji do čak 70 odsto. Rekordan broj turista iz Srbije u Turskoj bio je leta 2014. godine, 95 hiljada.

"Mogu da kažem da će ove godine biti za trećinu, a možda čak i za dve trećine više turista od tog broja, tako da smo jako srećni i radujemo se povrtaku naših turista na ovo tržište", kaže Dušan Anastasov iz agencije "Big blu".

Uobičajeno pitanje u ovo doba godine, " gde ćeš na letovanje", ovih dana najviše nervira male i velike maturante.

Pred njima je učenje, prijemni ispiti, upis u željene škole i na fakultete, ali ne treba da brinu.

Leto još ni kalendarski nije počelo, tako da će biti dovoljno vremena da i oni nekuda otputuju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво