Bura u Čačku zbog odluke da se ulica nazove po investitoru iz Nemačke

Odluka Komisije za određivanje naziva ulica u Čačku da jedna od prvih pristupnih saobraćajnica u novoj industrijskoj zoni u Preljini ponese ime vlasnika nemačke kompanije "Forverk", koji će graditi fabriku, uzburkala je javnost u tom gradu. Dok gradske vlasti ističu da je reč o počasti koja će biti simbol "nove reindustrijalizacije Čačka", opozicija negoduje.

Ulica od 763 metra je pristupna saobraćajnica na lokaciji nekadašnjeg hipodroma na kojoj bi, prema najavama, trebalo da do novembra bude otvoren prvi pogon nemačke kompanije.

Mišljenja da ulica dobije ime Petera Kelena, vlasnika buduće fabrike su podeljena. Dok jedni tvrde da je reč o političkim interesima, drugi smatraju da je najavljena investicija od oko 50 miliona evra i zapošljavanje najmanje 1.000 ljudi dovoljno argumenata za takvu odluku.

Predlog je stigao od gradonačelnika i gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj. Pet od sedam članova komisije glasalo je za, a jedan član, revoltiran, podneo je ostavku.

"Nisam želeo da učestvujem u jednoj političkoj farsi koja je bila unapred pripremljena bez mog znanja i što su prekršeni svi kriterijumi koje je komisija na prethodnoj sednici usvojila. Smatram da se ovim ponižavaju i građani Čačka i kulturno-istorijski identitet grada Čačka", kaže istoričar Goran Davidović, član Komisije za određivanje naziva ulica.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić navodi da Kelena niko ne zna, da ga niko uživo nije video.

"Samo je dao neko pismo o namerama a mi smo mu odmah dali besplatno lokaciju, besplatnu infrastrukturu koja košta milione evra. Dajemo 10.000 evra po zaposlenom radniku. Sve mu dajemo, još mu dajemo i ulicu blanko", kaže Ilić.

Za predsednika Grupe građana "Za napredniji Čačak" Aleksandra Radojevića to je mali znak pažnje od strane gradonačelnika.

"To je, naravno, uobičajena stvar u svetu poslovnih ljudi, a on dolazi upravo iz tog poslovnog sveta. Mi jesmo politička opozicija vladajućoj stranci, ali nismo opozicija svom narodu i napretku našeg grada i našeg okruženja", smatra Radojević.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović napominje da će "bez dileme" njegov predlog biti da, ne samo Kelen već svaki investitor koji bude zaposlio hiljadu i više Čačanki i Čačana, dobije bar servisnu, odnosno saobraćajnicu u Čačku.

Kako kaže, to je najmanje što možemo da učinimo za velike investitore.

O ovoj odluci će se još polemisati. U istoriji Čačka samo dve osobe su za života dobile ulice. Dr Jaroslav Kužet, Čeh po rođenju, i vojvoda Stepa Stepanović. 

Posle Komisije, resorno ministarstvo daje ili ne daje saglasnost na predlog a potom Skupština grada Čačka. Očekuje se da će čitava procedura trajati bar još dva meseca.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 02. jun 2018, 21:02) - anonymous [neregistrovani]

Naša ulica

E, onda ulica treba da nosi naziv po onima koji investiraju u investitora. pa mi im plaćamo radnike. Znači ako želite da ulicu nazovete po investitoru, neka bude; Ulica poreskih obveznika Srbije.
A Nemac ne ulaže i ne investira u Srbiju, već u spostveni profit. Kao i svi drugi.

(subota, 02. jun 2018, 12:26) - anonymous [neregistrovani]

Možeš mnogo izgubiti

i u životu podneti,ali ponos i dostojanstvo nikad ne dozvoli.

(subota, 02. jun 2018, 10:50) - Радан [neregistrovani]

Свашта

Откад се имена улица дају по живима?

(subota, 02. jun 2018, 10:44) - Dragacevac [neregistrovani]

Svasta

Umesto da se raduju sto Nemac otvara fabriku,oni se bune.Pa sta ako je naziv ulice po Nemcu.Kao male plate,nece covek da radi za tepsiju ribe kod Nemca,tri puta ga gazio cizmom.Srbijo,svasta u tebi ima.

(subota, 02. jun 2018, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Дође ми да поједем сопствене ципеле

Како немам бар милион евра, ма и пола милиона би било супер, па да отворим неку фирму. Сад је време - да боље не може бити. Радници раде тако рећи бадава - плата само 200 е. пола их плаћам ја, а пола држава. Порез - сића најситнија, тек да се каже...Локацију не плаћам, комуналије - дај шта даш...па још ни не почнем, а већ сам први и почасни грађанин!

(subota, 02. jun 2018, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

e

svasta, do juce te gazili 3 puta cizmom i sad te gaze a oni bi da daju ime ulici nekog tamo Nemca u Cacku...ne dozvoliti ni pod tackom razno...3 x puta su nam rusili zemlju i sad je dosao da ovde investira , da mu radis za tepsiju ribe...kako nije sramota te cacanske politicare da uopste tako nesto i pomisle da urade...