Problem neplodnosti ima 400.000 parova u Srbiji

Srbija je osma u svetu po negativnom natalitetu koji beleži već četiri decenije. Po porodici ima manje od jednog i po deteta, a neophodno je najmanje troje za prostu reprodukciju. Ipak ima i dobrih vesti – u prvom kvartalu ove godine rođeno je više beba nego u istom periodu prošle.

U želji da postanu roditelji, na tribinu koju je organizovalo Udruženje "Naša Aska", a pod nazivom "Za zdravije i brojnije potomstvo", došao je par koji je osvojio pokušaj besplatne vantelesne oplodnje u Klinici u Jevremovoj ulici u Beogradu.

Dobili su i male epruvete za sreću, a Draganu je tom prilikom za nos povukla i jedna trudnica.

Nadu da postanu roditelji u Srbiji ima oko 400.000 parova koji se suočavaju sa problemom neplodnosti.

Dok se očekuje da o trošku države, ili lokalnih samouprava, bude povećan broj besplatnih pokušaja, i pomerena starosna granica, poslanici uskoro raspravljaju o još jednoj važnoj podršci.

"Tiče se parova koji su se već ostvarili kao roditelji nakon ovakvih postupaka, njima će se dati mogućnost da dobiju batu ili seku kroz drugu finansijsku podršku, dakle i drugi pokušaj će za njih biti besplatan, kao i prvi, o trošku RFZO-a, tri pokušaja do 42. godine", rekla je dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za populacionu politiku i demografiju.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, prof. dr Aleksandar Stefanović, rekao je da taj zakon precizira i oblast zamrzavanja polnih ćelija, tkiva, embriona. "Po tom zakonu se proširuje krug lica koja mogu da učestvuju u biomedicinski potpomognutom postupku. Prema novom zakonu, moguće je i darivanje ćelija, embriona", naveo je dr Stefanović.

U drugoj polovini juna, u Skupštini će se raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici.

Između ostalog, taj zakon donosi finansijsku podršku za svako treće i četvrto dete do 10. godine života, do druge godine za svako drugo dete, a od prvog jula, svaka beba koja dođe na svet dobija jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво