Kakvu hranu jedemo?

Četvrtina proizvoda u Srbiji nema ispravnu deklaraciju, pokazale su kontrole. To bi trebalo da se promeni od juna - proizvođači će morati precizno da navedu šta proizvod sadrži, u protivnom neće moći u prodaju. Na skupu pod nazivom "Šta jedemo" najavljen je i pravilnik potrošača o tome šta oni smatraju da je nekvalitetno.

Da li je ono što jedemo zdravo i ko je za to odgovoran? Odgovor zavisi od toga da li pitate proizvođača, trgovca ili potrošača. Ali država sužava prostor za nepravilnosti. Mora i zbog Evropske unije.

"Ovaj pravilnik uokviruje, znači sve one usaglašenosti koje se odnose na alergene, obavezu isticanja toga šta je potrebno u prvom planu istaći za sam proizvod na deklaraciji, u odnosu na proizvođača koji je proizveo, ko se sve može smatrati proizvođačem", kaže Nenad Vujović, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Novi propisi najviše će pogoditi male i srednje proizvođače hrane. Velike firme po pravilu imaju i svoje laboratorije i sertifikate jer je Srbija veliki izvoznik hrane.

"S obzirom na to da imamo svoju proizvodnju i da veliki deo sirovina dolazi sa naših farmi, iz tog razloga možemo da garantujemo da imamo potpunu kontrolu praktično od njive do trpeze", kaže Tamara Pejić, direktor proizvodnje u "Karneksu".

Za kvalitet mleka od naredne godine biće merodavna da ocenu dâ isključivo nacionalna laboratorija.

"S druge strane, određuju se uslovi za stvaranje fer cene mleka, jer ćemo time na tržištu imati nezavisnu analizu. Do sada su tu analizu radile mlekare", kaže Nenad Dolovac, savetnik ministra poljoprivrede.

Da li je nešto zaista sok ako na pakovanju piše da jeste, da li je gulaš gulaš a ne sarma – reći će i potrošači, a njihovi utisci biće saopšteni za mesec dana.

"Najveća sumnja je na poreklo sirovina: da li je dimljeno, nedimljeno, staro, da li je iz uvoza ili nije iz uvoza, da li se kod voća vodilo računa o karenci", kaže Goran Papović iz NOPS-a.

Srpsku hranu gosti po pravilu hvale, ali mogli bismo i više da im prodamo i to one ekstra kvaliteta, organske sa sedam odsto zemljišta koje je pod zaštitom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво