Migrantima u Krnjači dodeljeni ramazanski paketi

Povodom Ramazana, migrantima koji se nalaze u Centru za azil u Krnjači dodeljeni su poklon paketi, a komesar Srbije za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kaže da trenutno nema osnova za brigu o povećanju broja migranata.

Vladimir Cucić navodi da se u Srbiji nalazi oko 3.270 migranata, dok je njih između 200 i 300 u prolazu.

Istakao je da je Srbija kapacitetom i mogućnostima spremna za povećanje njihovog broja, ali da za sada ništa ne ukazuje da će se to desiti.

"Pažljivo pratimo šta rade naše komšije. Turska se ozbiljno pridržava dogovora i dok god je tako, to neće biti problem. Po brojkama onih koji ulaze preko ostrva, kopna i preko Bugarske nema ničeg alarmantnog", rekao je Cucić.

Navodi da se u Centru za azil u Krnjači nalazi oko 450 migranta, i dodaje da su kapaciteti centra mnogo veći, kao i da je Srbija pokazala svoje mogućnosti brinući o više od milion migranta koji su prolazili kroz našu zemlju.

"Treba shvatiti da će oni prolaziti jedno vreme bez zadržavanja, tako da će imati izvesne prolaske u narednih nekoliko meseci, ali ništa dramatično nešto na šta nismo navikli i što nismo radili", kaže Cucić. 

Poklon paketi koji su dodeljeni migrantima u Krnjači su poklon za praznik, a sve što se u njima nalazi stanovnici centra dobijaju redovno putem centra u kome su smešteni.

"Oni sve to imaju, ali naravno raduju se poklonu, jer je praznik. Ovo je naročtio lepo zbog dece koja treba da osete malo prazničnog duha", rekao je Cucić.

Ambasador Turske u Srbiji Tanzu Biglič navodi da je mesec Ramazana mesec, koji ima veliki značaj i u kome se čini dobro i deli sa drugima.

"Danas delimo 350 paketa. Svi znamo da je problem raseljenih lica jako veliki i njih je mnogo iz Sirije. Mi u Turskoj smo zbrinuli tri miliona raseljenih lica iz Sirije, gledamo da im pomognemo koliko možemo, a to činimo i ovde", rekao je turski amabasador.

Istakao je odličnu saradnju sa institucijama u Srbiji i dodao da će se pomoć migrantima nastaviti, kao i saradnja dve zemlje na tom polju.

Koordinatorka organizacije TIKA, koja je organizovala dodelu paketa, Čagla Gultekin Tosbat navela je da je TIKA razvojna agencija iz Turske koja je prisutna u 150 zemalja širom sveta, te da je povodom Ramazana na teritoriji Srbije podelila više od 1.200 paketa pomoći za ugrožena lica.

"TIKA je u Srbiji aktivna od 2010. godine i od tada je realizovala više od 220 projekata koji su u vezi sa obrazovanjem, zdrastvom, kulturom, infrastrukturom...", navela je Čagla Gultekin Tosbat.

Oficir avganistanske vojske, 25-godišnji Arman Han, oko dve godine je u Srbiji. Umesto planiranog odlaska iz Srbije, poželeo je da ostane.

"Napustio sam Avganistan i došao ovde. Tražio sam mesto gde bih mogao da živim u miru. Ja se nadam da ću naći dobar posao u Srbiji. Prvobitno je bio plan da odem iz Srbije, ali sada sve više i više volim Beograd i sada ne želim da ga napuštam", kaže Arman Han.

Feroza Sidiki iz Avganistana kaže da mu nije loše u Srbiji, ali da njegova majka želi da idu dalje.

Dodeli paketa migrantima u organizaciji Turske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) prisustvovao je i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи