Ružić: Građanima 200.000 puta nije zatražen dokument

Od početka razmene podataka preko eZUP-a (Zakona o opštem upravnom postupku), administracije u gradovima i opštinama odgovorile su na više od 200.000 upita. To praktično znači da 200.000 puta nismo tražili od građana da donose uverenja i izvode, već smo te podatke pribavili sami, rekao je Branko Ružić.

Ministar za javnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je u izjavi Tanjugu naveo da aplikaciji eZUP sada može da pristupi 129 opština i gradova i 16 gradskih opština grada Beograda.

Podsetio je da je obavezna razmena podataka iz službene evidencije započeta usvajanjem novog Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP) u februaru 2016. godine.

Ona je podrazumevala razmenu (poštom, kurirom, lično...) podataka, informacija ili dokumenata koje uprava već u svojim bazama poseduje, a do tada je njih u vidu izvoda, uverenja ili potvrda tražila od građana.

"Paralelno sa primenom novog zakona, Ministarstvo je radilo na aplikaciji eZUP, putem koje bi se ti isti podaci razmenjivali elektronskim putem", ističe ministar Ružić.

Danas na eZUP-u ovlašćeni službenici imaju mogućnost razmene podataka iz osam baza - matičnih knjiga, MUP, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Republičkog geodetskog zavoda, a od nedavno i Ministarstva pravde.

"U ovom trenutku aplikaciji mogu da pristupe 129 opština i gradova i 16 gradskih opština grada Beograda", kaže Ružić i navodi da su od početka razmene podataka preko eZUP-a administracije u gradovima i opštinama odgovorile na više od 200.000 upita građana, odnosno stranaka.

Ministar ističe da je pravo svih građana da traže da po novom Zakonu podatke iz ovih osam baza službenici sami pribave za potrebe završavanja procedura i istovremeno i obaveza zaposlenih da primenjuju Zakon o opštem upravnom postupku u korist građana Srbije.

"Novi zakon i nova aplikacija doneli su ne samo uštede za građane, već će i olakšati rad nama u upravi. To je važno s aspekta optimizacije uprave kojoj težimo da sa manje postignemo više", rekao je Ružić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво