Radnici "Zastava oružja" prekinuli štrajk

Zaposleni u fabrici "Zastava oružje" prekinuli su četvorodnevnu obustavu rada i počeli proizvodnju.

Na zboru zaposlenih većina radnika se izjasnila za prekid štrajka, što je Štrajkački odbor uvažio, potvrdio je za RTS predsednik sindikata Dragan Ilić.

"Poštujemo odluku zaposlenih jer je naš zahtev borba za boljitak svih 2.500 oružara, a ne naša lična borba", rekao je Ilić.

Očigledno je da je deo zaposlenih podlegao pritiscima rukovodstva i najavama da će ostati bez zarada za dane koje su proveli u štrajku, pa su odustali od protesta, rekao je Ilić.

U štrajk na radnim mestima oružari su krenuli 23. maja. Njihovi zahtevi su da se fabrika, novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi, izuzme iz privatizacije, a radnici izuzmu iz smanjenja plata od deset procenata, da se poboljšaju uslovi rada, smene direktori i isplati regres do 20. jula.

Na sastanku Štrajkačkog odbora sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom nije postignut dogovor oko ključnih zahteva.

Ministar je obećao isplatu bonusa od 10.000 dinara do kraja maja i da Inspekcija rada utvrdi na kojim poslovima je ugroženo zdravlje radnika.

I ministar i poslovodstvo su upozorili da zbog štrajka poslovanje fabrike sa 2.500 zaposlenih i realizacija ugoverenih poslova mogu biti dovedeni u pitanje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара