Srbi ne mogu u crkvu u Petriču zbog protesta Albanaca

Zbog protesta Albanaca, nekoliko sati traju pokušaji grupe Srba da povodom pravoslavnog praznika Svete Trojice obiđu istoimenu crkvu u selu Petrič kod Kline, preneli su RTS-u predstavnici Srba u toj opštini. Blokadu puta osudili su direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, Srpska lista i ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Albanci su blokirali put koji vodi do porušene pravoslavne crkve u ovom mestu, a na licu mesta su i jake snage kosovske policije.

Predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković kaže da grupa raseljenih Srba iz ovog sela pokušava da dođe do crkve i da može u tome da uspe jedino ako policija ubedi okupljene Albance da uklone automobile kojima su blokirali saobraćaj ili da ih na silu rastera.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju oštro je osudio nasilje nad Srbima koji danas nameravaju da obeleže hrišćanski praznik Svete Trojice u Petriču kod Kline i očekuje od privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnih institucija na KiM da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovedanje vere srpskim hodočasnicima.

Đurić je ocenio da današnji anticivilizacijski protest kod Kline pokazuje da ekstremistima nije dovoljno to što su Srbi poterani iz Metohije, već da se želi potpuno iskorenjivanje i zatiranje svakog sećanja na srpsko postojanje u tom delu naše južne pokrajine.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić je rekao da je blokada puta nedopustiva. "Ovakvim i sličnim incidentima se već jednom mora stati na put", ocenio je Jevtić u saopštenju.

Ističe da će iskoristiti svoj autoritet kod međunarodne zajednice, ali i političkih predstavnika Albanaca i nadležnih institucija na Kosovu kako bi ukazao na ozbiljnost situacije i na štetnost koju ovakvi događaji prouzrokuju.

Osude su stigle i iz Srpske liste. "Devetnaest godina nakon sukoba raseljenim Srbima se onemogućava da se vrate na svoja imanja, otimaju se kuće i optužuju za navodne zločine, blokiraju se putevi kada raseljeni žele da obiđu groblja i svoje crkve onda se pitamo da li je ovo primer suživota o kome pred stranim predstavnicima govore kosovski zvaničnici", dodaju iz Srpske liste.

Crkva Svete Trojice podignuta je u Petriču pre rata, a njenu gradnju finansirala su braća Karić iz Peći.

Posle rata crkva je porušena do temelja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво