Razgovori s mrtvima – ko još u Srbiji veruje u rusalke?

U selu Duboka kod Kučeva još se veruje u rusalke – žene koje su na Svetu Trojicu padale u zanos i komunicirale sa mrtvima. Ime im vodi poreklo od latinske reči za ružu, jer pada u doba kada je najzelenije i najcvetnije.

Videti da kolo igra oko žene koja leži bilo bi čudno svuda osim u Dubokoj kod Kučeva. To je rusalka koju su zaposeli duhovi vodenih vila. Meštani veruju da tada može da predvidi buduće događaje ili da razgovara sa mrtvima. Milja Martinović gledala je kao devojčica kako njena baka pada u zanos.

"Ona samo promeni pogled, gleda ružno. Ne priča ništa. Iskrivi se. Mi smo prepoznali da će to da se desi. Ona onda ne zna za sebe i pada", priseća se Milja.

Rusalka tada dobija ogromnu snagu, pa moraju da je drže i po tri muškarca da se ne bi povredila.

Kako bi je povratili iz transa, oko nje igraju kolo na prastaru melodiju Rusala, prenose je preko reke, čiste je biljem, ukrštaju mačevima.

"Koriste se beli luk, pelin i kamilica. Beli luk uglavnom rasteruje zle duhove. Kamilica je tu da je osveži, a gorčina pelina da je probudi. Mačevi se koriste da bi se presekli duhovi, da bi pobegli", objašnjava Svetlana Živanović.

Legenda kaže da su nekada na obroncima Beljanice i Homoljskih planina živele dve kraljice. Planinka i Zlatinka bile su najbolje drugarice sve dok se jednog dana nisu zaljubile u istog mladića. Tada je nastupio rat do istrebljenja, koji je okončala ranjena ratnica ispred Dubočke pećine.

"Kada je Planinka krenula prema Zlatinki sa nožem u ruci, ona je odapela strelu i pogodila je pravo u srce. Pala je dok su je njene ratnice držale. Samo je tiho izgovorila: Kako smo ja i Zlatinka danas pale za Svetu Trojicu, dabogda žene u Duboki padale doveka", priča Jankuca Bešinović, predsednik KUD "Rusalka" iz Duboke.

Od tada je u zanos svake godine padalo po nekoliko žena sve do kraja Drugog svetskog rata.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво