Brnabić: Srbija ima potencijal da se transformiše u napredno digitalno društvo

Premijerka Ana Brnabić ističe da elektronska uprava najbolji način za pružanje kvalitetne i brze usluge građanima i privredi i najefikasniji način borbe protiv korupcije.

Premijerka je posetila takmičare prvog državnog hakatona pod nazivom #CodeGovernment organizovanog sa ciljem da se pronađe rešenje za redizajn nacionalnog portala eUprava i poručila da Srbija treba više da se oslanja na domaću pamet i kreativnost nego na strane korporacije što je bio slučaj u prethodnom periodu kada je Srbija razvijala državnu upravu.

"To je jako skupo za državu i tako postajemo zavisni od velikih stranih kompanija sa kojima smo razvijali državnu upravu u prethodnom periodu, naglasila je Brnabićeva.

Treba da stavimo tačku na to i da više radimo sa domaćim inovatorima, kao i da u zahtevan proces digitalizacije uključimo fakultete, akademije i sve građane. Zato je ovaj hakaton važan", dodala je premijerka.

Kako je rekla, Srbija ima ozbiljan potencijal da se transformiše u napredno digitalno društvo.

''Verujem da na kraju mandata ove vlade Srbija može da izgleda drugačije i da bude mnogo konkurentnija zemlja'', rekla je Brnabić.

Zahvalila je Startitu i Inicijativi Digitalna Srbija na organizaciji takmičenja i označila ih kao najbolje partnere vlade i Kancelarije za eUpravu u procesu digitalizicije Srbije.

Predstavnik Inicijative Digitalna Srbija i organizacije Startit Vukašin Stojkov rekao je da ta organizacija i članice Inicijative ulažu veliko znanje i bogato iskustvo u hakatonu koji je, kaže, važan korak ka uspešnoj digitalizaciji i kreiranju modernog i progresivnog društva.

''Ne očekujem da ćemo rešiti sve probleme za 48 sati, ali smatram da je saradnja privrede i države izuzetno važna, jer samo zajedno možemo da kreiramo rešenja koja će biti na dobrobit svih građana i kompanija'', istakao je Stojkov. 

Jedna od učesnika takmičenja Marija Petrović istakla je da je svaki hakatonu za takmičare test izdržljivosti i pomeranja granica, ali i prilika da ostvare nove kontakte.

"Za mene je važno što ovaj hakaton, za razliku od ostalih na kojima sam ranije učestvovala, nije fokusiran samo na biznis već je usmeren na rešenje koje će imati javni značaj'', naglasila je Petrovićeva.

Prvi državni hakaton, koji je počeo u petak pod nazivom #CodeGovernment, je takmičenje programera i dizajnera namenjeno traženju boljeg i funkcionalnijeg tehnološkog rešenja koje treba da unapredi korisničko iskustvo Nacionalnog Portala eUprava.

Događaj traje od 24 do 48 sati, a timovi sastavljeni od IT stručnjaka različitih profila rade na razvoju inovativnih rešenja konkretnog problema.

Učestvuje ukupno 14 timova - devet u Beogradu i pet u Nišu. Na kraju takmičenja biće dodeljene tri nagrade - vaučer u vrednosti od po 2.500 dolara u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu u prodavnicama tehnike.

Hakaton organizuje Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade i Inicijativom Digitalna Srbija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво