Otvaranje granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je tradicionalnom otvaranju granice na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, koje organizuje Regionalna saradnja Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.

Igor Mirović je rekao da je saradnja u okviru Evroregije DKMT uspešna, te da u prilog tome ide i kontinuirano dvodecenijsko trajanje tog Evroregiona, što, kako je istakao, pokazuje smisao njenog osnivanja i postojanja.

"Ovu saradnju obeležava zajedništvo, zajednički infrastrukturni projekti, ravnopravnost i uzajmna solidarnost i verujem da će se na tim temeljima naša saradnja razvijati i u budućnosti", rekao je Mirović.

Dodao je da se nada da će te vrednosti podsticati buduće generacije da žive bez granica i ograda, ali sa zajedničkim politikama, što će, kako je istakao, omogućiti kvaliteniji i sadržajniji život za sve građane Evroregiona DKMT, prenela je pres služba Pokrajinske vlade.

"Cilj ovog Evroregiona u budućnosti biće smanjivanje razlika u ekonomskom razvoju i kvalitetu života, a sa druge strane, očuvanje specifičnosti koje su naše bogatstvo", naveo je  Mirović.

Mirović je rekao da je najvažnija tema u dosadašnjem predsedavanju Vojvodine ovom Evroregijom, osim konkretnih projekata, bila saradnja u oblasti kulture ali i infrastrukturni projekti.

Pokrajinski premijer naglasio je i da je saradnja Vojvodine i Temišvara veoma dobra i najavio da će Novi Sad i Temišvar uspostaviti još konkretniju saradnju po pitanju 2021. godine kada će i Novi Sad i Temišvar biti evropska prestonica kulture.

"Mi imamo veoma dobru saradnju sa Temišvarom i mislim da će i gradovi Novi Sad i grad Temišvar kako se blizi 2021. uspostaviti još konkretniju saradnju. Prvi rezultat te saradnje biće gostovanje pozorišta i filharmonije iz Novog Sada u septembru u Aradu", rekao je pokrajinski premijer.

Nakon svečanosti na tromeđi, u Novom Kneževcu održano je zasedanje Skupštine regionalne saradnje Evroregije DKMT.

Tom prilikom uručene su nagrade "Istaknuti u DKMT-u", kojima se, od 2012. godine, nagrađuju najbolji projekti ove evroregije, a predsedavajući Regionalne saradnje Dunav–Kriš–Moriš–Tisa, Igor Mirović, uručio je "kocku", simbol DKMT-a, Kalinu Dobri, čime je Županiji Timiš predato predsedavanje u narednih godinu dana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи