"Pouka za mlade, stari su pomogli – moramo da im budemo zahvalni"

Ministar Milan Krkobabić poručuje da je Zakon o privremenom smanjivanju penzija pouka za mlade, a da su penzioneri dali ogroman doprinos. Neophodna je, ističe, reforma penziono-invalidskog osiguranja kako se ne bi ponovila kriza.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera i ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je da su na donošenje odluke o ukidanju Zakona o privremenom smanjivanju penzija uticali ekonomski parametri, ali da je to bila i politička odluka.

"Imamo nagoveštaj da će to biti od novembra ili januara, nije baš svejedno – ako stanje finansija bude dozvoljavalo, biće novembar. Očekujem sada konkretne stvari, jer ovo su načelne najave", rekao je Krkobabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ukazuje da ne treba zaboraviti ni one sa najvišim penzijama, jer su ih oni zaradili, te moraju biti uvaženi. 

Zakon odlazi u istoriju, ali i ostavlja pouku, rekao je ministar.

"Bitno je da stavljamo tačku, ovo je za istoriju, ali je i bitna pouka, da ubuduće ovakve probleme, bitne probleme ne mogu da rešavaju samo najstariji. Ovo je pouka za mlade, jer oni nose ekonomiju i na njima je odgovornost. Stari su pomogli, moramo da im budemo zahvalni, dali su ogroman doprinos", istakao je Krkobabić.

Ukazuje da je neophodna reforma penziono-invalidskog osiguranja da se ne bi ponovila kriza iz 2014. godine.

"Postoji realna opasnost da ponovo dođemo u sličnu situaciju, broj penzionera se povećava, na red dolazi bejbi-bum generacija od 47 do 56 godine, smanjuje se broj ljudi koji aktivno rade, prema tome nužno je da uđemo u nešto što se zove ozbiljna reforma penzijsko invalidskog osiguranja", naveo je Krkobabić ističući da penzioneri ne treba da brinu, a da država mora da garantuje da poštar redovno donosi penziju.

Govoreći o obnovi zadrugarstva, Krkobabić je rekao da je za tu namenu izdvojeno 825 miliona dinara u 2018. "Jedan dinar uložen u zadrugu donosi dvostruku zaradu", ukazao je Krkobabić.

Zadruge bi trebalo da budu i rešenje za malinare.

"Malinarstvo je bitno za Srbiju, ono je ključna poluga ruralnog razvoja. Nedostaje nam nacionalni savet za malinu, detaljno urađena strategija koja polazi od zasada do isplate robe. Tu su nam zadruge primer i mogu da pomognu", rekao je Milan Krkobabić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво