Novi Sad, ulična akcija povodom Svetskog dana nestale dece

Međunarodni dan nestale dece obeležen je uličnom akcijom u centru Novog Sada. Jedan od organizatora, Igor Jurić iz Fondacije "Tijane Jurić", istakao je da je cilj da se podigne svest o veličini i važnosti problema nestale dece.

Jurić je rekao i da je ovaj dan značajan za fondaciju, imajući u vidu da pokušava da smanji broj nestale dece i da ubrza proces njihovog pronalaženja.

"Želimo da na ovaj način ukazemo na problem i ubrzamo pronalaženje te dece, a samim tim i pomognemo da se ona što bezbednije vrate kući. Još uvek ne znamo gde je veliki broj dece. Kao društvo na takve stvari brzo zatvaramo oči i ja želim da tu svest podignemo na neki viši nivo", poručio je Jurić.

Podsetio je na osnivanje Registra nestalih lica koji je dostupan porodicama nestalih, ali i svim drugim građanima Srbije koji mogu aktivno da se uključe u potragu.

Povodom Svetskog dana nestale dece, Fondacija "Tijana Jurić" pokrenula je i kampanju "Nestali ne smeju biti nevidljivi", a Igor Jurić objasnio je da je slogan takav jer se za najveći broj nestale dece još uvek ne zna.

"Ministarstvo mora da nam pomogne tako što će nam ta lica dati da možemo da ih stavimo u registar i tako svi zajedno kao društvo da ih tražimo", rekao je Jurić.

Policijski savetnik iz Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srđan Ilić podsetio je da je to ministarstvo potpisalo Memorandum o saradnji sa Fondacijom "Tijana Jurić" i naglasio da su MUP i ta fondacija na istom zadatku, a to je unapređenje procedure postupanja prema maloletnim licima i traganje za istima.

Dodao je da je u toku prošle godine prijavljeno 1.336 nestale dece od čega je, kako kaže, pronađeno 1.326.

U akciji, koju su organizovali Fondacija, Festival "Danubius Food Planet" i Grad Novi Sad, učestvovala je i neformalna grupa građana "Dva minuta tišine", čiji članovi su nosili transparente sa porukama da se nestala deca pronađu što pre.

Manifestacija je završena simboličnim puštanjem belih balona u nebo sa ispisanim porukama za nestalu decu koja još nisu pronađena.

broj komentara 0 pošalji komentar