Civilno-vojna vežba "Balkanski odgovor 2018" u Kruševcu

Na kruševačkom poligonu Ravnjak završena je petodnevna multinacionalna civilno-vojna vežba "Balkanski odgovor 2018". Pored Srbije učestvuju i pripadnici vojske iz šest evropskih zemalja kao i organizacije Ujedinjenih nacija za zabranu hemijskog oružja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da svet postaje sve nebezbednije mesto u kome različite pretnje dolaze sa raznih strana i da je Vojska Srbije dužna da se pripremi i odgovori na svaku pretnju.

Asimetrične pretnje ugrožavaju bezbednost svake zemlje, poručuje Vulin i dodaje da terorizam može da se pojavi u bilo kom obliku, koristeći oružje za masovno uništenje hemijskog i biološkog porekla.

"Zato je Vojska Srbije dužna da se priprema za svaku mogućnost i za sve što može da nam zapreti, ali ne samo Vojska Srbije, već čitavo društvo, od Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta, lokalne samouprave i svake organizacije koja može da pomogne u očuvanju života i bezbednosti naših građana", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, današnja vežba nije bila samo vežba vojnika, već i država koje su zabrinute zbog sveta koji se menja i spremne su da rade protiv najvećeg zla modernog doba - terorizma.

"Kada se ovo zlo pojavi, ono ugrožava sve, ne samo jednu zemlju ili jedan narod. Mi danas pokazujemo da, kada se pripremamo za borbu protiv tog zla, spremni smo da zaboravimo na političke nesuglasice, sukobe, različita mišljenja, i da se koncentrišemo na ono najvažnije, a to je sačuvati živote", poručio je Vulin.

Govoreći o vežbi, ministar odbrane je naglasio da su danas prisutne armije zemalja koje često misle različito o brojnim stvarima, ali sve misle isto kada je u pitanju borba protiv terorizma i očuvanje života.

Diković: Terorizam je svetski problem 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković naglasio je da vežba ima veliki značaj, jer, ističe, ništa nije novo kada kažemo da danas nuklearno, hemijsko i biološko oružje predstavlja veliku pretnju, ali je novo to da se ono u nekim savremenim ratovima i upotrebljava.

"To je oružje za masovno uništavanje koje može naneti ogromne probleme ukoliko dođe u pogrešne ruke onih koji imaju ciljeve uništavanja života i dobara u svetu. Ukoliko nismo spremni da se tome suprotstavimo, možemo ući u ozbiljan problem", navodi Diković.

On je istakao da je danas prikazana sposobnost Vojske Srbije i drugih struktura Srbije da se suprotstave i da intervenišu u otklanjanju posledica posebno od upotrebe hemijskog oružja.

"Terorizam nije problem jedne države, terorizam je svetski problem i u odgovoru u borbi protiv terorizma moraju uzeti učešće svi", podvukao je Diković.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, današnjoj vežbi na vojnom poligonu "Ravnjak" prikazana je akcija spasavanja u urbanoj sredini u uslovima nuklearno-radiološko-hemijsko-biološke kontaminacije nastale terorizmom, oružjem za masovno uništenje i akcidentima.

U vežbi je učestvovalo 370 pripadnika oružanih snaga Srbije, Austrije, Belorusije, Mađarske, Makedonije, Crne Gore i Španije, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice Kruševca i Doma zravlja Kruševca.

U svojstvu posmatrača vežbi su prisustvovali predstavnici Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Crne Gore, Španije i SAD.

Organizator vežbe, koja se održavala od 20. do 26. maja, je Komanda za obuku Vojske Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво