Verifikovana smena Časlava Ocića u SANU

Akademik Časlav Ocić razrešen je dužnosti sekretara Odeljenja društvenih nauka u SANU, na redovnoj godišnjoj Skupštini ove naučne institicije. Od 74 prisutnih akademika 71 je glasao za Ocićevu smanu, a tri su bila uzdržana.

Na današnjoj Skupštini SANU verifikovana je smena Časlava Ocića, o kojoj je on ranije govorio da je nezakonita.

"Način na koji sam smenjen bio je sraman. Sastanak koji nazivaju sednicom održan je u tajnosti, kao puč, pred komemoraciju akademiku Vojislavu Stanovčiću, koju je trebalo da vodim. Samo su došli i rekli da se pomerim, da neću ja voditi komemoraciju, jer sam smenjen", govorio je Ocić za beogradske medije.

Danas je akademik Ocić optužio vrh SANU za umešanost u njegovu smenu sa mesta sekretara Odeljenja društvenih nauka.

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić, ponudio je ostavku ako 10 akademika potvrdi Ocićeve reči, što se nije dogodilo.

U svom govoru na otvaranju Skupštine SANU, Kostić je rekao "živimo u nenaklonjenoj epohi u kojoj smo kao građani, kao narod i kao država podvrgnuti negiranju i potiranju ne samo naših istorijskih, civilazacijskih, državnih, već i umetničkih, naučnih i kulturnih koordinata, uz kataklizmičnu senku demografskog nestajanja u moru ravnodušnosti onog sveta kome po svakoj logici pripadamo".

"Drugo je pitanje koliko mi razumemo vreme i svet u kojem živimo ili ga uporno stereotipno premeravamo našim sentimentalnim fatalizmom i paranoidnim doživljajem stvarnosti, te starim predrasudama i naivnim verovanjima o večitim prijateljstvima, otmenim insistiranjem na pravdi i istini, začuđeni da nam se merenja pokazuju isuviše često pogrešna, a naša pozicija tragično usamljena", rekao je Kostić.

Napomenuo je da će predstojeći izbori u SANU sa sobom doneti izvesne nesuglasice, polemike pa i sukobe.

"To se događa u svim sličnim institucijama na različtim meridijanima. Mudrost je kako ta sučeljavanja, koja se povremeno prelivaju u ono što svako od nas na svoj način tumači kao javnost, ne postoji osnov za ruženja SANU i ne uvuku je u tabloidne intrige", rekao je Kostić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи