Mladenović: Dan Ćirila i Metodija praznik svih slovenskih naroda

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je vence povodom Dana slovenske pismenosti na spomenik Ćirilu i Metodiju, u istoimenom parku u Bulevaru kralja Aleksandra.

Andreja Mladenović je izjavio da je danas veliki praznik svih slovenskih naroda, Dan Ćirila i Metodija, prosvetitelja koji su u devetom veku doneli pismenost, ali i hrišćansku veru.

"Njihov značaj je zaista veliki i veoma nas raduje današnje prisustvo velikog broja ambasadora i diplomatskih predstavnika slovenskih zemalja koji su došli da polože vence i cveće na njihov spomenik. Tu su i deca iz OŠ 'Ivo Andrić' koja su došla na poziv ambasadora Bugarske", rekao je Mladenović.

Dodao je da je sveslovenski značaj ova dva prosvetitelja toliki da se danas ne može proceniti koliko su zadužili sve slovenske narode.

Oni su opismenili slovenske narode, omogućili im napredak u svakom smislu, pravljenje država i stvaranje kultura, rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da kulture slovenskih naroda počivaju na njihovom pismu, opismenjavanju i hrišćanskoj veri.

"Nastavićemo da ih slavimo i da ih se sećamo, a činjenica da i toliko vekova kasnije i dalje okupljaju slovenske narode oko svojih ideja dovoljno govori. To je jedna jaka i velika veza koju moramo da negujemo i čuvamo jer ćemo se na taj način uvek podsećati koliko je važna pismenost i koliko je važno negovati sopstvenu kulturu i tradiciju", istakao je Mladenović.

Vence su položili ambasadori Bugarske Radko Vlajkov, Ukrajine Oleksandr Aleksandrovič, Belorusije Valerij Briljov, predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovenije, Češke, Makedonije, Rusije, kao i Ministarstva spoljnih poslova, saopštio je Beoinfo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво