Institut "Dedinje" riznica znanja za banjalučke studente

Grupa studenata banjalučkog Medicinskog fakulteta u poseti je Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu, gde će ubuduće sticati praksu.

Trideset pet studenata treće godine Medicinskog fakulteta iz Banjaluke sa svojim profesorima u dvodevnoj je poseti Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

"Jako nam je značajno ovo jer u Banjaluci nemamo taj institut. Da vidimo neke stvari koje ne možemo da vidimo u praksi kod nas", navodi Nataša Dragojević, studentkinja Medicinskog fakulteta iz Banja Luke.

Živko Ćetović, student Medincinskog fakulteta u Banjaluci očekuje da tokom dvodevne posete Institutu za kardiovaskularne bolesti nauči neke nove stvari, koje, kako kaže, ne može da nauči na svom fakultetu.

A poseta je bitna i profesorima, koji sada mogu teorijsko znanje da predstave i u praksi.

"Želeli smo ih upoznati sa krajnjim intervencijama koje se rade kod određenih pacijenata obolelih od kardiovaskularnih bolesti, pre svega, sa srčanim manama kada je neophodna kardiohirurgija. To je nešto što mi u Banja Luci još uvek nemamo", objašnjava prof. dr Duško Vulić sa Medicinskog fakulteta u Banja Luci.

Na praktičnoj i teoretskoj nastavi studenti će čuti i videti mnogo i o hiruškim zahvatima, ali osnovni zadatak je da prvenstveno nauče da prepoznaju kardiovaskularnog bolesnika.

"Nastava je koncepirana tako da će studenti apsolutno prisustvovati i operacionim salama i gledati kako se izvode naše hiruške operacije na ootvorenom srcu", navodi prof. dr Dragoslav Nenezić, zamenik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti.

Svakog semestra dolaziće nove grupe, pa se već na jesen se očekuje grupa završne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво