Štrajk u "Zastava oružju"

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" obustavili su rad i protestuju na svojim radnim mestima.

Fabrika zapošljava oko 2.500 ljudi, a kako je za RTS rekao predsednik sindikata Dragan Ilić, samo u u prvoj smeni ima oko 1.700 radnika, a mali broj ne učestvuje u štrajku.

Prema njegovim rečima, generalni štrajk oružara trajaće do isppunjenja svih zahteva, pa očekuje da se u pregovore uključe i predstavnici države.

Kragujevački oružari protestom izražavaju nezadovoljstvo jer do sada nije prihvaćen zahtev zaposlenih da se "Zastava oružje" izuzme iz postupka najavljene privatizacije koja je predviđena novim Zakonom o naoružanju i vojnoj opremi, kao i da zaposleni budu izuzeti iz umanjenja zarada od 10 odsto.

Traže i poboljšanje uslova rada, isplatu bonusa od 15.000 dinara, kao i odgovornost rukovodilaca za, kako ocenjuju, loše stanje u fabrici.

Direktor "Zastava oružja" Milojko Brzaković je, prilikom ranijih jednočasovnih obustava rada koje su prethodile štrajku, ocenio da stalni prekidi proizvodnje, jednočasovnim obustavama rada i protestima van fabričkog kruga negativno utiču na izvršenje planiranih poslova i da se negativna slika koja se šalje u javnost može loše odraziti na finansijske tokove preduzeća, a to, kako je naveo, nikome nije u interesu.

Sindikat fabrike "Zastava oružje" ranije je uputio zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne potpiše Zakon o naoružanju i vojnoj opremi, koji predviđa prodaju kapitala te kragujevačke fabrike.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво