Projekat "Matura" – kako do bezbedne proslave

Za matursko veče svi žele da izgledaju što lepše i da se provedu što bolje. Međutim, vrlo često se dešava da proslava bude završena incidentom. Ova sezona počela je po planu, kažu nadležni. Da bi i sve ostale prošle bez incidenata, u organizaciju mora da se uključi više institucija.

Jedan od najlepših dana srednjoškolaca i događaj koji se u većini svetskih škola obeležava na poseban način jeste matura. Za maturante najveća briga je šta obući, gde proslaviti, dok roditelji ali i profesori i nadležni razmišljaju kako da taj dan prođe bez incidenata.

Tragičan slučaj od pre nekoliko godina iz Novog Sada, kada su nakon proslave u saobraćajnoj nezgodi poginule tri mlade osobe, upozorava i decu i roditelje.

"I bez upotrebe alkohola možemo da se provedemo inzvanredno. Rešili smo da je bolje da nas roditelji odvezu, a za povratak da se taksijem vratimo kući", kažu jedan maturant.

Da bi veče proteklo po planu, najbitniji je dobar protokol, ali i saradnja svih koji učestvuju, kažu u hotelu sa višegodišnjom tradicijom u organizaciji matura.

"Mi ranije dobijemo spisak učenika, oni ulaze na spisak, prolaze provere kroz vrata za detekciju metala. Jedan čovek iz obezbeđenja bude na 60 maturanata, praksa je pokazala da je to dovoljno. Ako imamo neku najavu, preventivno reagujemo, uglavnom rešavamo te sitne stvari uz pomoć profesora i razrednih starešina", kaže Veljko Antonić, menadžer recepcije.

Ključna karika – nastavnici 

A profesori i razredne starešine ključna su karika da matursko veče protekne u najboljem redu.

"Svi moramo da vodimo računa o bezbednosti učenika, odnosno tog mladog čoveka koji želi da to matursko veče provede na najpovoljniji i njemu nezaboravan način. Ono o čemu  mi treba da vodimo računa, jeste upotreba alkohola i upotreba narkotika", kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Da bi upotreba alkohola i narkotika, ali i sada već tradicionalno kupanje posle mature na Adi Ciganliji i u fontama širom Srbije, bilo izbegnuto, MUP već nekoliko godina ima preventivne akcije. Ali i pojačana majska dežurstva.

"Projekat 'Matura' podrazumeva sprovođenje niza preventivnih mera, kao što su edukacija učenika, kao što je povećano angažovanje policijskih službenika posebno u danima završetka školske godine i maturskih proslava, ali i sprovođenjem operativnih akcija usmerenih na sprečavanje izvršenja krivičnih dela, kao i akcija usmerenih na pojačanu kontrolu mladih vozača u saobraćaju", kaže samostalni policijski inspektor MUP-a Marko Radovanović.

Organizacija mature izazov je ne samo za decu i roditelje već i za lokalnu zajednicu i školske uprave. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво