Uvac – sigurno stanište za beloglave supove

Pre tri decenije beloglavi supovi bili su pred izumiranjem, a danas ti čistači prirode su zaštićena vrsta. Zahvaljujući stalnoj brizi ljudi, staništa u Rezervatu prirode Uvac, klisuri Mileševke i kanjonu reke Trešnjice postali su im omiljena mesta na kojima su sigurni i uvek siti.

Kanjon reke Trešnjice i zaštićenih gotovo 600 hektara sada su siguran dom za vrsne letače sa rasponom krila većim od tri metra. Tu, takozvani nebeski kraljevi, s nestrpljenjem svakodnevno čekaju i redovan obrok.

"Jedan od njih i kruži u vazduhu kako bi javio drugima da dođu za ručak. Ovde smo skoro svaki dan. Nekad dva puta dnevno dobavljamo hranu", kaže Lazo Jovanović iz Udruženja za zaštitu beloglavih supova "Soko" iz Ljubovije.

Čuvar zaštićenog područja "Trešnjica" Goran Vučićević navodi da je četvrta generacija koja se brine i hrani beloglave supove. "Pre toga je to radio moj pradeda koji je sa konjima vukao hranu za njih, kasnije moj deda i otac, sada ja", dodaje Vučićević.

Loši vremenski uslovi i makadamski put dug 13 kilometara nikada nisu prepreka da se nekada ugorženoj vrsti svakoga dana dopremi hrana. Godišnje u hranilište stigne više od 27 tona hrane, a osim beloglavih supova bude i nezvanih gostiju.

"Lete u prečniku od 500 kilometara u potrazi za hranom. Dolazili su iz Španije, i Izraela. Iz Grčke je doleteo crni lešinar koji je retka vrsta i nema ga kod nas", ističe Slobodan Vučićević iz Centra za prirodne resurse "Natura".

Gotovo tri decenije upornog rada i brige, u ovom, ali i preostala dva zaštićena područja i staništa beloglavih supova u Srbiji, rezultirali su stalnim povećanjem njihovog broja.

Nekada pred izumiranjem sa svega tri-četiri para, gnezdeća kolonija u kanjonu Trešnjice, danas ima gotovo 60 jedinki, što je sa onima iz Rezervata Uvac i kanjona Mileševke, jedna od najbrojnijih kolonija beloglavih supova na Balkanu.

Stalna briga o beloglavim supovima i podmladak koji stiže tokom leta siguran je put ka uvećanju društva. Na njima je da budu spremni za nesvakidašnje, često i prekogranične, letačke avanture.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво