Južna Koreja želi da investira u Srbiji u postrojenja za otpadnu vodu

U Srbiji se prerađuje tek nešto više od 10 odsto otpada. Prečišćava se isto toliko otpadnih voda. Samo u postrojenja za preradu otpadnih voda i otpada potrebno je uložiti više od pet milijardi evra. U takve projekte u Srbiji želi da ulaže Južna Koreja.

Srbija iz Koreje uglavnom uvozi elektroniku, a izvozi kukuruz i vodu. U čistu vodu žele i da investiraju.

"Jako dobro znamo da Srbija mora da uloži napore da zaštiti životnu sredinu. Možemo da vam pomognemo oko studije izvodljivosti, da obučavamo vaše stručnjake", kaže Deđong Ju, ambasador Republike Koreje u Beogradu.

"Želimo da ulažemo u postrojenja za otpadnu vodu i reciklažu otpada", kaže Hvang Gje Jong, generalni direktor Ministarstva ekologije Republike Koreje.

U Koreji se prerađuje čak 90 odsto otpada i 100 odsto industrijskih otpadnih voda.

"Obavili smo mnogo istraživačkih poslova za korejsku vladu, usavršili smo tehnologije koje možemo da ponudimo za hemijsko i biološko prečišćavanje otpadnih voda, rečnih voda, vazduha", kaže Kjong Hi Kim, Akvacel.

Za zaštitu životne sredine izdvajaju pet odsto bruto društvenog proizvoda, deset puta više nego Srbija.

"Iza korejske strane stoji velika ekonomska snaga kada govorimo o količini kapitala koji su spremni da emituju. Sa korejskom stranom u paketu dolaze i visoke tehnologije", kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

"Tehnološki i ekonomski čak na način na koji su oni rešili upravljanje otpadom, naročito upravljanje otpadnim vodama i obnovljivim izvorima energije je nešto što mi možemo da naučimo od njih", kaže Saša Mihajlović Privredne komore Zelene Srbije.

Vrednost izvoza korejske zelene industrije u poslednjoj deceniji porasla je šest puta i sada je sedam i po milijardi dolara. Trenutno je uključena u 170 projekata u više 70 zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара