Ružić i Ademi o statusu nacionalnih manjina

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da Vlada Srbije i to ministarstvo pripremaju četiri zakona koja će se u junu naći u parlamentu sa ciljem da se unapredi status nacionalnih manjina, a funkcionisanje nacionalnih saveta bude plodotvornije i transparentnije.

"Jedan od dragocenih delića tog veoma važnog mozaika jeste nacionalni savet makedonske nacionalne manjine koji će, siguran sam, takođe, uzeti učešće u onome što sledi krajem godine, a to su izbori za nacionale savete nacionalnih manjina", izjavio je Branko Ružić posle sastanka sa makedonskim ministrom za dijasporu Edmondom Ademijem.

Ružić je rekao da je na sastanku konstatovano da je potrebno reaktivirati i implementirati sporazum između Srbije i Crne Gore i Makedonije iz 2004. godine o pokretanju i funkcionisanju međuvladine mešovite komisije.

"Smatram da je to jedan model, mehanizam koji u svakom slučaju može, čak i rasterećen od nekih dnevnih političkih tema koje na Balkanu uvek postoje, da pomogne da se pozabavimo onim što jeste interes dveju država, njihovih državljana i naših manjinskih politika", rekao je Ružić.

Ademi je istakao da je ključno pitanje tokom sastanka bilo početak rada mešovite komisije radi unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

"Kao ministari resornih ministarstava mi ćemo postaviti ovo pitanje našim vladama i nadamo se da će od jeseni biti formirana meštovita komisija koja postoji od 2004. godine, ali samo formalno, jer nije funkcionisala", istakao je Ademi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се