Susret prognanih iz Prizrena – lepo i bolno sećanje

U Prizrenu trenutno živi samo tridesetak Srba, a 1999. bilo ih više od 10 hiljada. Oni koji su morali da napuste ovaj drevni carski grad, prepun istorijskih spomenika, manastira i crkava, sreću se svake godine u Centralnoj Srbiji i oživljavaju uspomene na život pre pogroma. Ove godine okupili su se u Pirotu.

Simbolično, ispod zidina srednjovekovnog Momčilovog grada, Prizrenci koji žive u Pirotu, dočekali su rođake, prijatelje, nekadašnje komšije.

"Za koji dan se navršava 19. godina kako smo napustili naše Kosovo i naš zavičaj Bogoševac, kod Prizrena. Prevelika nostalgija za zavičajem nas je naterala da se od pre sedam godina, svake godine okupljamo u nekom od gradova Srbije", kaže Ljiljana Tanasković. 

Iz Prizrena su odneli uspomene širom Srbije, sa nadom da će se ponovo okupiti u rodnom kraju.

"To nam je lep nadomestak, da možemo da se vidimo, da popričamo, da se pitamo gde je ko i da znamo da i ubuduće nastavimo ovu saradnju", kaže Đorđe Vidosavljević.

"Eto, ne da se još, a tamo nam je Ljeviška i ostalo. Grobovi su dole, duša je dole, srce je dole", priča Zorica Jakovljević.

Mirosalv Vidsavljević kaže da je sada tamo samo jedna porodica i zvone kada je neka verska proslava.  

Svaki njihov susret, izuzetno je emotivan. Kako nam rekoše, nije to samo sećanje, već i obaveza da i potomci ne zaborave poreklo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара