Šta sve umeju i znaju deca sa smetnjama u razvoju

Mališani koji imaju časove u slanoj sobi i igraju se sa aromatičnim biljem u dvorištu su posebni, malo drugačiji nego njihovi vršnjaci i uče u školi "Sava Jovanović Sirogojno".

Vešte ruke Ružice i Milice pokazale su nam dobro uvežbanu koreografiju. Spremale su se kratko, ali dovoljno, uz pomoć profesora zemunske škole "Sava Jovanović Sirogojno", gde svaka lekcija deluje lako kao igra.

"Rad sa decom sa smetnjama u razvoju jeste težak, ali pričinjava veliko zadovoljstvo. Prosto svaki njihov minimalan uspeh je veliki uspeh za nas kao defektologe", ističe master defektolog-oligofrenolog Ana Nikolić. 

A upravo oni u prostorijama škole pomažu roditeljima kako da olakšaju život mališanima.

"Pomaže u smislu da smo mi opušteniji, daju nam i psihološke savete i deci omogućavaju da se osećaju bezbedno, voljeno, opušteno, kao da je to njihova druga kuća", objašnjava roditelj Svetlana Kocić. 

Četvrtu godinu za redom organizovana je manifestacija "Šta sve umem šta sve znam". Nastavnici, đaci ali i roditelji okruženi drvećem, aromatičnim biljem i kolačima, otvorili su vrata svoje druge kuće kako bi svima pokazali da sposobnosti ove dece ne treba potcenjivati.

"Ovaj skup organizujemo da izađemo u javnost, da pokažemo da ova deca mnogo toga umeju i znaju i da jednostavno skinemo stigmu da su specijalne škole samo za decu sa smetnjama u razvoju koje ništa ne znaju da rade, oni mnogo toga umeju da urade", napominje direktor OŠ "Sava Jovanović Sirogojno" Salim Goranac. 

Podršku pružaju i ostalim školama.

"Naš stručni mobilni tim od 2011. godine pruža dodatnu podršku partnerskim školama - 24 partnerske škole i tri predškolske ustanove na teritorijama opština Zemun, Surčin, Novi Beograd, Opovo i Palilula, kroz neposredan, savetodavni rad, oligofrenološku i logopedsku trijažu i tretman", kaže defektolog-oligofrenolog Bojana Stojanović. 

Svi ti tretmani pomažu da autizam, nedovoljna mentalna razvijenost i govorni problemi budu ublaženi. Iako je imao tremu, Živojin ju je pobedio pesmom. S obzirom da smo ga izvukli sa podijuma, otpevao je samo deo.  

"Sirogojno, Sirogojno, znanje nam poklanjaš, a i neke đake na red navikavaš", otpevao je Živojin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво