Blagi pad broja migranata u Srbiji

Srbija beleži blagi pad broja migranata. Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije trenutno ih je u kampovima oko tri i po hiljade. Od zatvaranja rute preko Mađarske, put ka zemljama zapadne Evrope neki traže preko Bosne i Hercegovine.

Ljudi koji borave u prihvatnom centru u Vranju uglavnom kažu da će sačekati da i zvanično mogu da odu.

"Ne planiram da idem preko Bosne, ima problema, čekaću ovde, ćerka mi je mala, rodila se pre mesec dana u Nišu, bolje mi je da idem legalno, preko liste", kaže Feda Muhamed iz Avganistana.

"Hiljadu puta sam razmišljao o rutama, u redu preko Bosne, ali gde posle i kako, ovde sam siguran, bezbedno je, imam sve, i sobu, hranu, sačekaću", objašnjava migrant iz Irana.

Iz Sekretarijata za izbeglice i migracije poručuju da je stanje stabilno.

"Njihova je želja da odu iz Srbije a na nama je da im obezbedimo adekvatne uslove", kaže Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Mnogi migranti u Srbiji borave i po godinu i po dana a da li će i kada moći da krenu dalje neizvesno je.

"Mi činimo sve što možemo da im olakšamo boravak ovde. Mi smo spremni da prihvatimo i novi talas migranata a da li će do toga i doći ne znamo", rekao je za RTS Slobodan Savović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи