"Nedelja energije" – podsticaj za štednju i korišćenje čiste energije

Danas počinje "Energy week" – "Nedelja energije" koju svake godine organizuje Evropska komisija kako bi podstakla štednju energije i korišćenje čiste energije. Akcija traje čitavu sedmicu, a ovo je druga godina zaredom da u njoj učestvuje i Srbija.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti mogu se primeniti dve vrste mera, rekla je za RTS Ana Bovan, predsednica Centranoevropskog foruma za razvoj u Srbiji.

Prve mere se odnose na promenu ponašanja a tiču se gašenja svetla i aparata kada nam nisu potrebni, pametnog korišćenja grejanja i hlađenja.

Druga vrsta mera su tehničke mere i one podrazumevaju zamenu sijalica, prozora, izolaicje, kao i ugradnju kvalitetnijih kotlova za veče institucije.

Ana Bovan kaže da građani mogu da kontaktiraju energetske menadžere koji su obrazovani i licencirani i koji mogu mnogo da pomognu.

Ističe da se Srbija merama održivog razvoja i temama energetske efikasnosti bavi 15 godina i da s emnogo pomerila unapred, o čemu govore i mnogi izveštaji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи