Patrijarh Irinej u Ljubljani: Nema razlike među ljudima, ma koje vere bili

Patrijarh srpski Irinej je u Ljubljani prisustvovao otvaranju novoizgrađenog parohijskog doma pravoslavne Crkve Svetih Kirila i Metodija.

Posle razgovora sa pravoslavnim vernicima, koji su stigli iz cele Slovenije, kao i iz Italije i Austrije, patrijarh srpski Irinej je u Crkvi Kirila i Metodija, koja je u samom centru Ljubljane, služio svetu arhijerejsku liturgiju uz pomoć arhijereja.

Po završenoj liturgiji patrijarh je održao govor velikom broju vernika u dvorištu crkve i pozvao ih da posećuju svoju crkvu i novi parohijski dom.

Preporučio im je da poštuju svoju novu domovinu i da sa Slovencima održavaju dobre odnose, jer "Srbi su sa Slovencima uvek bili u dobrim odnosima".

Takođe je pozvao srpski narod da poštuju i ostale žitelje drugih vera, "jer smo svi božja deca i da nema razlike među ljudima, ma koje vere bili".

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao domaćin, zahvalio je patrijarhu što je došao u Sloveniju, gde takođe žive njegovi vernici.

Otvaranju parohijskog doma prisustvovali su i predstavnici srpske ambasade, ambasador Zorana Vlatković i prvi savetnik Ivana Jakšić Matović, kao i predstavnici drugih vera koji žive u Sloveniji.

Parohijski dom je podignut na crkvenom dvorištu u samom centru Ljubljane, pored poznatog ljubljanskog parka Tivoli. U domu će se održavati sve važnije kulturne priredbe srpskih društava, očekuje se dolazak srpskih pisaca i muzičkih i pozorišnih grupa iz Srbije i Republike Srpske koji će nastupati za Srbe i Slovence iz cele Slovenije. U Parohijskom domu će biti domaćin i škola za učenje srpskog jezika i ćirilice.

Patrijarh Irinej stigao je u Sloveniju u petak, i najpre je posetio luku Koper, gde je zbog velikog broja pravoslavnih vernika Srpska pravoslavna crkva odlučila da podigne hram. Tamo mu je domaćin bio Boris Popović, gradonačelnik Kopra.

Partijarh je u Ljubljanu stigao u subotu, gde ga je primio gradonačelnik Zoran Janković.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво