Niko neće u pastire – ni za 500 evra

Na Staroj planini nekada je bilo 300.000 ovaca. Danas ih je deset puta manje. A nema ni ko da ih čuva jer pastirski posao pristaje da radi samo ko mora.

Šezdesetdevetogodišnji Tugomir Tošić radi kao pastir. Za ovaj posao odlučio se, kaže, da bi pomogao sinu, koji čuva više od 200 ovaca.

"Moram da pomognem da bi se izašlo iz krize. Meni radni dan traje od ujutru do uveče. Ujutru se dignem u pola pet i tako do uveče kasno. Nekada se desi i da preko noći ima posla", navodi pastir Tugomir Tošić.

Porodična podela posla u stočarstvu je neophodna. Međutim, kada pomanjka radna snaga, nova se teško nalazi.

Niko u ovom kraju ne želi da radi pastirski posao. A stočari nude od 40.000 do 60.000 dinara mesečno.

"Probali smo da tražimo ovčara, više puta smo dolazili do njih. Oni sede po jedan, eventualno dva meseca i kažu da je to težak, naporan posao. Narod neće to da radi, kažu malo para. Nama se ne isplati da damo više. Prošle i pretprošle godine smo plaćali 40.000 dinara. Sad, ove godine se nismo ni trudili da tražimo ovčara", objašnjava stočar Dalibor Tošić.

Tugomir Tošić objašnjava kako taj posao izgleda.

"Mi se selimo kao nomadi, na sve strane. Gde ima paša, gde ima dobra voda, sa svim ljudima sarađujemo", navodi ovaj pastir.

Pastirski posao je izuzetno težak. Od Đurđevdana do Mitrovdana, pastiri praktično rade na otvorenom prostoru.

Čak i za platu od 60.000 dinara, retko ko se odluči da bude pastir, jer planina je sama po sebi, u ovim krajevima surova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво