Tolerancija od malih nogu - slikovnice o kulturi navijanja

Izdavačka kuća "Pčelica" iz Čačka objavila je dve ilustrovane knjige za male ljubitelje fudbala o fer plej ponašanju.

Miloša i Stefana, glavne junake ovih slikovnica, o ljubavi prema sportu, uče u porodici. O treniranju fudbala, odlasku na stadion, poštovanju omiljenog kluba i navijanju. I ne samo to, one pokazuju da se prijatelji poštuju iako navijaju za suparničke klubove.

"Smatrao sam da je dobro da krenemo sa nekim početnicama, da krenemo od slikovnica, od tih ilustrovanih knjiga i da ih na neki način učimo, da im pokažemo primere tolerancije, primere fer plej ponašanja i igrača i pre svega navijača", kaže Goran Marković, autor i direktor izdavačke kuće "Pčelica".

Da je važno učenje primerima i literaturom od najmlađeg uzrasta, potvrđuju pedagozi i psiholozi.

"To se postiže tako što se uspostave jasna pravila koja važe za sve u svakom trenutku i onda se dobije i demokratičnost i tolerancija i sve ono što smatramo nekim pravilima fer plej ponašanja, koje nije vezano samo za sport, nego i za ostale dečije aktivnosti", kaže Vesna Milošević, pedagog.

U "Pčelici" kažu da je pedagoška poruka da se negativne pojave u društvu poput huliganstva rešavaju bavljenjem decom - deo njihove misije u izdavaštvu.

"Značajan deo izdavačkog programa zauzimaju slikovnice i pokušavamo da podstičemo taj razvoj problemskih slikovnica koje su zahtevnije za ilustrovanje i uopšte za pripremu. Pored toga i dalje vodimo poseban deo programa, taj školski program koji je i dalje zastupljen", kaže Goran Marković, autor i direktor izdavačke kuće "Pčelica".

Zato što najmlađe uči pravim vrednostima, pozitivnim primerima i modelima ponašanja "Pčelica" privlači pažnju velikog broja čitalaca, a osvajač je i brojnih nagrada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи