Računanje bez digitrona – medalje malim genijalcima

Sa Evropskog prvenstva u mentalnom računanju u Bazelu đaci iz Srbije vratili su se sa pet medalja. Osnovci su kao izazov imali mentalno korenovanje višecifrenih brojeva, kao na primer: kvadratni koren šestocifrenog broja i to bez digitrona, papira i olovke.

Da li ste se ikada zapitali koji će dan biti 12. septembra za 360 godina? Oni znaju odgovor – 12. septembra 2378. utorak.

Njihov talenat je nesporan. Ipak, uče nas da timski postižemo rezultate. I ne samo tako.

"Ne znam da li bi svako to mogao da uradi, da postigne rezultat kakav sam ja, ali sam siguran da bi uz tu količinu vežbanja koliko sam ja vežbao da bi sigurno postigao neki rezultat", kaže Kosta Kuzmanović, takmičar.

Mali Mihailo Mitić, takođe takmičar, kaže da se divno oseća i da ga drugari stalno pitaju da im odgovori na pitanje kada se ko od njih rodio. 

Pored toga što su omiljeni u društvu osvajaju i medalje. Nadmetali su se sa vršnjacima iz Evorpe i osvojili treće i prvo mesto.

"Uz mentalnu aritmetiku mnogo je lakše i računati, sve je nekako lakše. Mentalna aritmetika nekako skraćuje put, ubrzava ga i daje mnogo bolje rezultate", kaže Mihailo.

A mentalna aritmetika je metod računanja iz Japana koji koristi drevnu računaljku - abakus.

"Deca uče na abakusu kako da računaju, ali ideja je da podignemo na jedan viši mentalni nivo što znači da vizualizuju abakus. Mihajlo je računao dan u nedelji uz pomoć abakusa koji zamisli ispred sebe", kaže Danica Vanzić, master trener mentalne aritmetike.

Novi izazov čeka male genijalce već u junu na Olimpijadi u Beogradu. Učestvovaće 1.200 učenika iz više evropskih zemlja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи