Svakodnevne krađe – veliki problem Srba u Kosovskom pomoravlju

Kosovsko pomoravlje je deo Kosova i Metohije u kojem su Srbi ostali da žive i nakon sukoba 99 godine. Ali život pre i posle sukoba ni izbliza nije isti. Za mlade nema perspektive, indstrija je ugašena ili prešla u privatne ruke. Snalaze se na razne načine da opstanu, ali problem, skoro svakodnevnih krađa ne mogu da reše.

Poljoprivreda i stočartsvo su im osnovno zanimanje i izvor egzistencije. I kada im ukradu neku poljoprivrednu mašinu ili grlo stoke, ionako težak život, postaje još teži.

"Između 24. i 25. aprila ukraden mi je traktor ispred kuće. Ne radim nigde. Otac je u penziji, imam 10 hektara zemlje, došao sam u situaciju da ne znam šta ću. Ako krenem da prodam svoju zemlju, iseliću još 30 porodica", kaže Srđan Dimić iz Izvora.

Skoro će mesec dana od krađe, a od Dimićevog traktora, ni traga. U selu Labjane porodici Filić su preko noći ukrali pet grla stoke.

"Do dan danas niko nije uspeo. Nikakvu informaciju nemamo o tim krađama, da li neko stoji iza njih, nalogodavci. Policija je dolazila, dolazio je i sam komandir, obećavao", priča Siniša Filić iz sela Labjane.

Žitelji sela oko Novog Brda kažu da kada čuju da je komšiji ukradena stoka, znaju da će i njihovu brzo. To se dogodilo porodici Marković. Nemoćni su i ističu da krađe nisu nova pojava.

"Od posle rata. Od 1099,  2000. na ovamo, krađe nisu prestajale uopšte. Naprave neki put pauzu ili ne, ali stoka se krade mnogo", kaže Miran Marković iz sela Zebince.

Cena krave je oko hiljadu evra, sa teletom i više. Markovićima su dve krave ukrali za Đurđevdan. Ubrzo im je stigla i vest iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju da će im nadoknaditi štetu. Danas su im dovezli dve krave i dva teleta.

"Mi na svaki način pokušavamo da se suočimo sa time, da se zaustave te krađe, ne samo krava već i vozila i traktora, i prosto pokušavamo da pomognemo ljudima da im nadoknadimo tu ukradenu stoku", kaže Zoran Bojović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

A da li je moguće pomoći svima? Moguće je, ali uz poseban fond, isključivo namanjen za nadoknadu štete pokradenih porodica. U selima Novog Brda od početka godine Srbima je ukradeno najmanje 30 grla krupne stoke, nekoliko traktora i automobila.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво