Nada za obolele od multiple skleroze, inovativni lekovi

U susret 30. maju, Međunarodnom danu obolelih od multiple skleroze, u Srbiji je počela kampanja "Uđi u moj svet", a u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti održan skup "Multipla skleroza u fokusu". O dijagnostici i terapiji za tu tešku bolest razgovarali su stručnjaci iz zemlje, regiona i sveta.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti okupili su se najveći stručnjaci iz zemlje, regiona, Evrope koji leče obolele od multiple skleroze. To je ozbiljno, autoimuno, neurodegenerativno i zapaljenjsko oboljenje koje napada centralni nervni sistem - mozak i kičmenu moždinu. Bolest se pojavljuje tiho i iznenada, nepredvidiva je, ali je lekovi kontrološu.

"Multipla skleroza je oblast u kojoj se događaju da kažem oni dani koji podsećaju na stare dane u oblasti neurologije kada se svaki drugi ili treći dan pojavljivalo nešto novo, i jednostavno, optimizam za te bolesnike nije neopravdan", objašnjava predsednik SANU-a Vladimir Kostić.

"I moja je poruka da nikada ne treba gubiti nadu već uvek verovati. Iz dana u dan sve bolje upoznajemo tu tešku bolest, sve je više lekova koji mogu da je uspore i da je drže pod kontrolom", poručuje doktor Masimo Filipi iz Italije.

U Srbiji ima više od 7.000 obolelih od multiple skleroze. O tome kada bi oboleli mogli da dobiju savremeniju terapiju, razgovaraće se već u utorak, najavljuju u Ministarsvu zdravlja.

"Između ostalog i oboleli od multipla skleroze, hepatitisa, psorijaze, mogu da se nadaju u narednom periodu da ima novih inovativnih lekova i za njih", najavljuje državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mamutović.

"Želimo da stavimo fokus na pacijnete šta država, regulatorna tela, mediji, kako svi mogu da pomognu tim ljudima. I osim inovativne terapije mi se nadamo da će za ove pacijnete do kraja godine da se nađu i druga rešenja koja značajno mogu da im poboljšaju život", kaže načelnik Klinike za neurologiju VMA-a Ranko Raičević.

"Zato što je multipla skleroza bolest koja predstavlja najčešći uzrok invaliditeta kod mladih odraslih osoba, i javlja se između 20-te i 40-te godine života", objašnjava Jelena Drulović, neurolog Kliničkog centra Srbije.

Neke od simptoma MS-a, u okviru kampanje "Uđi u moj svet", mogli su da osete novinari, lekari, političari. Ipak, iako odlučuju o sudbini svih nas, interesovanje poslanika u Skupštini Srbije za virtuelni svet obolelih - nije bilo veliko.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво