Uskoro izmene Zakona o lokalnoj samoupravi

Pre pet godina najavljivane izmene Zakona o lokalnoj samupravi, konačno su upućene u Skupštinu. Predlog je da dobra praksa koja se u najvećoj meri tiče međuopštinske saradnje i većeg učešća građana u odlučivanju, postane i zakonska obaveza.

Pitanje "čije su naše pare", odlazi u prošlost jer će opština za svaku investiciju iz budžeta, morati da organizuje javnu raspravu. Dobre strane takvog pristupa već su osetili građani Loznice i Pirota, dok u Valjevu i Leskovcu imaju širok spisak želja za ono što im novi zakon donosi.

Za pokretanje inicijative dovoljni su potpisi pet odsto građana, do sada je to bila donja granica, pa su mnoge opštine propisivale daleko viši procenat.

"Svakako ima još dosta prostora da težimo idealu zrelog društva u pogledu participacije građana, ali mislim da za tako nešto moramo da se izborimo i zakonodavnom aktivnošću ali i samom praksom na terenu", kaže Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Praksa je pokazala i da uz smanjenje broja službenika, međuopštinska saradnja dobija na značaju, štedi i vreme i novac. Sada se prvi put uređuje jednim zakonom.

"Lakše prolazimo kod Evropske unije, kod raznih fondova i mislim da je to pravi način", kaže Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

"Znači decentralizaciju, uštedu, i bolju efikasnost", kaže Goran Milivojević, načelnik Kolubarskog okruga.

Namera novog zakona je i da kroz veću kontrolu, prava i obaveze, mesnim zajednicama vrati deo značaja koji su nekad imale. Pojedini gradovi su za to spremniji.

"Mi smo skoro imali izbore za mesne zajednice, mnogi su to potcenili, ali ja smatram da ti ljudi najbolje artikulišu probleme i najbolje mogu da nađu rešenje za probleme koje imaju", kaže Cvetanović.

"Pravimo jedan održivi model, upravo između ta dva ekstrema iz vremena kada je mesna zajednica osnovni nivo vlasti i danas kada je čardak ni na nebu ni na zemlji", kaže ministar Ružić.

Novina je i da će od broja stanovnika zavisiti broj lokalnih funkcionera, to znači da će gradonačelnici i predsednici opština imati manje pomoćnika. Ta odredba je jedina koja će se primenjivati tek od sledećih lokalnih izbora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи