Voćari strepe zbog nevremena, ugroženi i kvalitet i prinos

Česte vremenske nepogode praćene gradom zadale su probleme voćarima. U mnogim zasadima rod će biti umanjen i lošijeg kvaliteta, a proizvođači trešanja i višanja već brinu i o problemima izvoza voća.

Nevreme nije zaobišlo voćnjake u čačanskom i prokupačkom kraju. Sitan grad oštetio je plodove i stabla, najviše kajsije, trešnje i višnje.

"Ja nisam čuo pucanje, šteta je ogromna, a šta je zatajilo ko zna. Da li je u pitanju neki prelet, da li nemaju, da li nisu hteli, to je znak pitanja", kaže Zoran Pavlović iz sela Bojčinac kod Prokuplja.

"Pucano je posle grada, ja sam na 100, 150 metara odakle se puca. Znači tu nije reagovano ništa, ubio je grad totalno", navodi Mladen Nikitović iz sela Miokovci kod Čačka.

Da nije bilo grada, proizvođači, kažu, imali bi šansu na inostranom tržištu.

Dok u podjastrebačkim selima voćari veruju da je rod još uvek solidan, Nikitovići u Miokovcima kod Čačka, u zasadu od 500 stabala počeli su berbu trešanja, nešto sitnijih nego lane.

"Ovde nije ubio grad, zalivamo i biće nešto da se uzme neki dinar. I za strano tržište dobra je, nije gradobitna. Još nema otkupa, nije to krenulo. Tek je cena nekih 150 dinara, na pijaci čini mi se da je još jeftinije. Neka cena treba da bude makar 200 dinara", objašnjava Mladen Nikitović.

Hladnjačari tvrde da je za proizvođače trenutno najisplativija višnja, koja će ove godine u izvozu imati izuzetno visoku cenu.

"To i nije normalna cena, tako da se kreće višnja od preko dva evra, čak do 2,4 evra, govorimo o višnji 'roland'. Recimo, neka normalna cena je da bude do 1,4 ili 1,5 evra ona je otišla na 2,4 ili 2,5 evra", ističe Dobrivoje Šuluburić iz "Agrar trejda" iz Lise kod Ivanjice.

Nedavno nevreme ostavilo je posledice kako u kvalitetu tako i u prinosu voća. Dok razmišljaju o plasmanu robe proizvođači strepe od gradonosnih oblaka, koji su u ovom periodu najčešći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво