Kladovo dobilo najsavremeniju opremu za radioterapiju

Zdravstveni centar Kladovo dobio je najsavremeniju radioterapijsku opremu i novi prostor za lečenje pacijenata obolelih od raka.

Nabavljeni su linearni akcelerator i CT stimulator sa pratećom opremom za zračne terapije i završeni građevinski radovi na uređenju prostora od oko 360 kvadratnih metara.

Ukupna vrednost investicije je tri miliona evra, za opremu je izdvojeno oko 2,5 miliona evra, a za građevinske radove oko 560.000 evra.

Aparati nabavljeni u okviru "Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije" Ministarstva zdravlja su smešteni u novi prostor, a prvi pacijenti biće primljeni za oko dve sedmice.

Tim povodom danas su Zdravstveni centar Kladovo posetil državni sekretari u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić, Berislav Vekić, Meho Mahmutović i Vicko Ferenc koji su sa zaposlenima u toj zdravstvenoj ustanovi obišli novoizgrađeni prostor.

Državni sekretar Ðukić rekao je da je za nabavku šest novih akceleratora izdvojeno 18 miliona evra i da sada Srbija ispunjava svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju po glavi stanovnika.

''Posle 44 godine doveli smo u Zdravstveni centar Kladovo novu tehnologiju i iz 19.veka prešli u 21.vek. Zaštitili smo i pacijente, ali i osoblje. Ponosan sam što mogu da kažem da će zdravstveni radnici moći da se usavršavajui i da na najsavremeniji način, radioterapijom sa 3D stimulatorom, leče oko 40 pacijenata koliko u proseku dnevno prima terapiju u ovom centru'', rekao je Đukić.

Govoreći o projektima i investicijama u zdravstvu Đukić je naglasio da Ministarstvo zdravlja dosledno sprovodi stategiju Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića sa ciljem da, kako je istakao, građani žive kako zaslužuju.

''Ne bavimo se samo građevinskim radovima i kupovinom aparata, istovremeno usavršavamo kadrove, zaposlili smo više od 2.000 lekara i odobrili nekoliko hiljada specijalizacija, a sto najboljih studenata medicine uskoro će dobiti posao'', naglasio je Đukić.

Nova oprema ukida liste čekanja 

Direktor Zdravstvenog centra Borisav Petrović istakao je da je današnji dan istorijski trenutak za medicinske radnike te ustanove, kao i za građane Kladova i cele istočne Srbije koji će, kaže, moći da se leče na aparatu koji je ''poslednja reč tehnike''.

Petrović je zahvalio Ministarstvu zdravlja što je ukljuučilo Kladovo u projekat razvoja zdravstva u Srbiji.

U Zdravstvenom centru Kladovo radioterapiju dvevno prima između 40 i 70 pacijenata kojima je do sada pružana samo konvencionalne metode zračenja koje nisu standardne u savremenoj radioterapiji zbog čega su brojni pacijenti bili prinuđeni da odlaze u druge centre.

Nova oprema omogućiće ukidanje liste čekanja, smanjenje pojava akutnih i kasnih komplikacija radioterapije.

Pacijenti iz Kladova i cele istočne Srbije moći će da dobiju blagovremenu i najsavremeniju terapiju bez odlaska u druge radioterapijske centre. 

Sredstvima kredita Svetske banke, u vrednosti od 18 miliona evra, nabavljeno je šest novih linearnih akceleratora i tri CT simulatora sa pratećom opremom i potrebnim građevinskim radovima za zračnu terapiju pacijenata obolelih od raka za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac i Zdravstveni centar Kladovo.

Puštanjem u rad šest novih akceleratora Srbija ispunjava svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju po glavi stanovnika - 250.000 stanovnika na jedan aparat.

Ministarstvo zdravlja je prethodnih godina nabavilo i pustilo u rad četiri linearna akceleratora za šta je Vlada Srbije izdvojila 700 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи