Mladi naučnici predstavili svoje doktorske disertacije

Doktorandi i doktorandkinje iz oblasti društvenih i humanističkih nauka u Domu kulture Studentski grad predstavili su disertacije kolegama, studentima, predstavnicima ministarstava i široj javnosti. Cilj je bolje povezivanje istraživača iz ovih oblasti i predstavljanje rada mladih naučnika. Organizatori su Perform u saradnji sa Unesko programom Most i Dom kulture Studentskog centra.

Najveći izazovi današnjeg društva u politici, ekonomiji, obrazovanju i kulturi – teme su doktorskih disertacija predstavljenih u Studentskom gradu. Učesnici su izložili radove, razmenili mišljenja i ideje.

"Mislim da je to prevashodno važno, nema nas mnogo, ali treba da se upoznamo, ljudi u različitim oblastima. Da vidimo ko šta radi, da razmenimo i iskustva i da se iznad svega dobro zabavimo", kaže doktorand Ivan Stanojević.

Cilj događaja je, kažu organizatori, da najbolji dobiju podršku, pokrenu nove projekte i saradnju.

"Mi smo kao ustanova koja poprilično vodi računa o obrazovannju i kulturi studenata, pogotovo onih koji žive u Studentskom gradu i svih ostalih iz Beograda i cele Srbije nekako jedva dočekali ovakvu vrstu događaja i drago nam je što nam se organizacije i vladinog i nevladinog sektora obraćaju sa ovakvim molbama", ističe Marina Lučić iz Doma kulture Studentskog centra.

"Cilj ovog događaja je da pokaže kako nauka može biti zanimljivija i relevantna za društvo. Mi smo pozvali 20 doktoranada iz oblasti društvenih i humanističkih nauka da predstave njihove teme i zašto su one relevantne za društvo, ali da ih predstave na malo drugačiji način", naglašava Nenad Čelarev, zamenik menadžera Perform projekte.

Projekat je podržao i Unesko.

"Mi bismo želeli kroz taj program da imamo mlade istraživače. Danas ih imamo u velikom broju ovde i zbog toga je državna komisija Uneska veoma zainteresovana za ovaj događaj. Mladi istaživači koji će svojim naučnim istraživanjima pružiti podatke koji služe onima koji donose odluke", navodi prof. dr Goran Milašinović, predsednik komisije za Unesko.

Najviše glasova publike dobio je rad Marije Malović koja se bavila pedagoškim potencijalima igrališta u gradu za decu predškolskog uzrasta. Nagrada je stipendija od pet stotina evra koju može da iskoristi za učešće na nekoj od svetskih konferencija po sopstvenom izboru.

"Nisam se prijavila zbog nagrade, samo sam htela da podelim sa drugima ono što ja radim. A verovatno je presudilo to što ja jesam zaljubljena u moju temu. I imam želju da kada jednom završim ovo istraživanje ono bude korisno za naše društvo ili neka druga društva, pre svega za decu", ističe Marija Malović.

Učesnici su imali priliku da se povežu sa kolegama i koleginicama iz svoje, ali i iz drugih oblasti naučnih istraživanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво