Preko pirotskog kačkavalja do sigurnog posla

Mlekarska škola u Pirotu nekada je bila jedina u Srbiji. Poslednjih desetak godina zanimanje prerađivač mleka postoji u mnogo škola. Međutim, đaci u Pirotu uz učenje, svakoga dana rade u mlekarskoj radionici. Proizvode i čuveni kačkavalj. Mlekare iz nekoliko gradova Srbije žele da stipendiraju ove đake.

Za pravljenje kačkavalja u korpi od leskovog pruća, osim snage, potrebno je veliko znanje i umeće. Lazar i Kristijan za tri godine u Mlekarskoj školi u Pirotu uspeli su da ovladaju veštinama tog tradicionalnog zanata.

"Upisao sam ovu školu da bih naučio da pravim kačkavalj. Planiram da se zaposlim u nekoj mlekari", kaže maturant Mlekarske škole Lazar Filipović.

"Naučio sam sve proizvode da pravim i planiram u budućnosti da otvorim svoju mini-mlekaru", planovi su Kristijana Georgijeva.

Najbolji učenici Mlekarske škole odmah pronađu posao i traženi su u mlekarama širom zemlje.

"Školovanjem kadrova i opremanjem kadrova koji će se odmah uhvatiti ukoštac sa proizvodnim procesom, sa preradom mleka, samo dobijaju – kako škola, tako i sami preduzetnici", objašnjava profesor Mlekarske škole Nenad Đorđević.

U radionici Mlekarske škole u Pirotu svake godine proizvede se i do stotinu tona čuvenog pirotskog kačkavalja i to na tradicionalan način.

Zbog toga mnoge mlekare u Srbiju upravo ovde žele da školuju svoj kadar.

"Na tržištu rada u Nišu realno ne postoji radna snaga koja bi zadovoljila nove procedure i tehnologije u mlekarskoj industriji. Iz tih razloga smo se dogovorili da napravimo ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Mlekarskom školom u Pirotu", navodi suvlasnik mlekare "Milk Haus Niš" Bojan Mitić.

Mlekarska škola će svim stipendistima obezbediti besplatan smeštaj i hranu u domu i udžbenike.

Prodajom mlečnih proizvoda, a posebno kačkavalja, škola i dodatno zarađuje, pa se tako opremaju radionice i poboljšava kvalitet nastave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи