Šabić: Obrada podataka o ličnosti samo uz sudski nalog

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić doneo je rešenje kojim se Ministarstvu odbrane zabranjuje obrada podataka o ličnosti koji su sadržani u privremeno oduzetim privatnim informaciono-telekomunikacionim sredstvima. Ministarstvo saopštilo da je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone i da je nerazumljivo zašto je Ministarstvu zabranio delovanje koje ono i inače ne može da preduzima bez naloga tužilaštva ili suda.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, pristup podacima o ličnosti trenutno je omogućen na osnovu izjave koju potpisuju zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, odnosno bez sudskog naloga, što je, navodi Rodoljub Šabić, u suprotnosti sa Ustavom.

"Imajući u vidu odredbe čl. 41 Ustava Srbije, koje jemče nepovredivost tajnosti pisma i drugih sredstava komuniciranja i predviđaju da je odstupanje dozvoljeno isključivo na osnovu odluke suda, kao i sve relevantne odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pristanak sadržan u predmetnoj Izjavi ne može da predstavlja valjan pravni osnov za obradu podataka", navodi se u saopštenju.

Dodaje da pristanak sadržan u predmetnoj Izjavi ne može predstavljati pristanak za obradu podataka o ličnosti, kako zbog odredbama čl. 10. i 15. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, tako i zato što ne predstavlja slobodno datu izjavu volje.

"Pristanak za obradu podataka o ličnosti mora predstavljati slobodno datu, neuslovljenu i nedvosmislenu izjavu volje lica, koje je na adekvatan način i blagovremeno informisano o svim aspektima obrade njegovih podataka, i koje ne sme trpeti nikakve posledice u slučaju uskraćivanja ili opoziva pristanka, što ovde očigledno nije slučaj", navodi poverenik.

Ističe da činjenica da je predmetna izjava sačinjena na osnovu naređenja ministra, koje nije dostavljeno povereniku, a koje, prema navodima Vojnog sindikata Srbije, nosi oznaku "Vojna tajna - Poverljivo" govori u prilog navedenom.

Poverenik podseća da je Ministarstvo odbrane u aprilu ove godine upozoreno na nepravilnosti u obradi podataka, te da je zatražio da se dostave i odgovori na postavljena pitanja i sva relevantna dokumentacija, što Ministarstvo nije učinilo.

Ministarstvo: Poverenik se ne ponaša nepristrasno

Povodom rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja, Ministarstvo odbrane je saopštilo da duboko žali što je poverenik još jednom o svojoj odluci najpre obavestio medije, pa tek onda Ministarstvo.

"Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo", piše u saopštenju.

Takođe, dodaje se, nerazumljiva je tvrdnja Poverenika da nije dobio odgovor od Ministarstva odbrane, iako mu je nadležni organ uputio pisani odgovor i pozvao ga da u prostorijama Ministarstva ostvari uvid u naređenje ministra, čiji je inače jedini cilj zaštita tajnih podataka.

"Žao nam je što Poverenik ne može da se uzdrži od političkih ocena i što ne može da se ponaša kao nepristrasan organ. Nadamo se da će ubuduće Poverenik uspeti da se uzdrži od upotrebe medija i društvenih mreža kao sredstava komunikacije sa Ministarstvom odbrane i da će razumeti da poverljive informacije koje mu dostavljamo na njegov zahtev ne treba da iznosi u javnost", piše u saopštenju.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 18. maj 2018, 17:51)
Mare [neregistrovani]

Propisi

Podaci o licnosti moraju biti zasticeni, po zakonu je otkriti ih samo u slucaju da to sud zatrazi.

(petak, 18. maj 2018, 17:27)
Goca [neregistrovani]

Шабић: Обрада података о личности само уз судски налог

Zakoni i propisi postoje da bi se postovali i sprovodili .

(petak, 18. maj 2018, 12:37)
Mira [neregistrovani]

Sabic

Ovo je clan 41. Ustava Srbije koji govori o tajnosti pisama:"Odstupanja su dozvoljena samo na odredjeno vreme i na osnovu odluke suda, ako su neophodna radi vodjenja krivicnog postupka ili zastite bezbednosti Republike Srbije, na način predvidjen zakonom.". Tako da su odstupanja dozvoljena kao i sto pise i u kakvim mogucnostima.

(petak, 18. maj 2018, 12:01)
anonymous [neregistrovani]

iki

Nedopustivo je podatke o licnosti tek tako distribuirati.