Gvozdena volja mladih za opstanak u selu Gvozdac

Dok Beograd slavi Spasovdan, u pojedinim selima ovaj praznik je prislava i prilika da se porodica okupi na imanju predaka. Mladi u zaseocima oko Bajine Bašte trude se da opstanu na selu, rađaju se deca, ali za dalji opstanak tih sela neophodno je poboljšanje uslova života.

Jovana Jovanović je pre četrnaest godina odlučila da zasnuje porodicu nedaleko od Bajine Bašte. Iz centra varoši otišla je zbog ljubavi, i odabrala život na selu.

"Za sada imam troje dece, ćerkice od jedanaest i devet godina, i sina od pet godina. Za dalje videćemo", kaže Jovana iz sela Gvozdac.

Navodi da na selu druguje i sa četiri mlade Beograđanke, koje je u Gvozdac takođe dovela ljubav.

Do zaselaka gde ima života i ljubavi stiže se makadamom kojim su dolazili preci, a odselili se mnogi potomci.

"Zašto su otišli? Bez puta, bez vode, bez posla, bez ičega, eto. Nema posla, nema ništa i gotovo, zato su i otišli", navodi Ljubiša Kuzmanović iz Gvozdaca, iz zaseoka Lozanj.

Godine 2014. taj kraj kroz koji protiče Drina bio je pogođen poplavama, dok su se po brdima pokrenula brojna klizišta, neka i u Loznju.

Pre četiri godine klizište je zatrpalo ovaj put. Od tada žitelji ovog zaseoka moraju da ručno prenose maline i šljive, jer ni poljoprivrednom mehanizacijom ne mogu do svojih imanja.

Taj kraj ipak ima budućnost, jer ima dosta mladih bračnih parova, stasava više od pedestoro dece.

Među njima je petogodišnji Marko koji kaže da voli život na selu, a želja mu je da bude kuvar kad poraste.

Pored dece koja stasavaju, očekuju se i prinove. Čeka se dugo i na – put, vodu, stabilnu struju.

Milivoje Jovanović je kupio i postavio betonsku banderu sam, ali nije stručan da zameni dotrajale žice, od kojih najviše strepi.

"Ima pet godina kako molim. Išo sam i ništa", navodi Jovanović.

Uprkos svim problemima, mladi imaju gvozdenu volju da ostanu na selu, Gvozdac prislavljava Spasovdan, s nadom da će država pomoći u spasavanju sela u kojima ima ljubavi i života, ali sve drugo nedostaje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 27. maj 2018, 13:22)
Jovana [neregistrovani]

Gvozdac

Komentar predsednika opstine Bajina Basta Radomira Filipovica na dovodjenje televizije u selo Gvozdac je bio "gledao sam Dnevnik i mestane sela i dok sam ja predsednik opstine Bajina Basta od mene nista nece dobiti" to je nasa Drzava i vlast.

(petak, 18. maj 2018, 07:19)
anonymous [neregistrovani]

Čita li

Ovo ministrica za demografiju,presednica Vlade i Presednik Vučić ,a posebno načelnik opstine.