Pašalić: Od početka godine ubijena 21 žena

Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilje, 18. maj, koji je u Srbiji zvanično ustanovljen prošle godine, dočekujemo poražavajućom statistikom, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"Od početka godine u porodično-partnerskim odnosima u Srbiji je, prema navodima medija, ubijena 21 žena što u odnosu na 29 slučaja femicida u toku čitave prošle godine predstavlja drastično povećanje i alarm koji poziva na hitnu reakciju nadležnih institucija i organa", upozorio je Pašalić i naglasio da žene moraju prestati da budu žrtve samo zato što su žene.

Istraživanja o rasprostranjenosti nasilja prema ženama pokazuju da svaka druga žena u nekom trenutku života doživi neki oblik nasilja od člana porodice, ali nasilje postaje vidljivo tek kad se završi najstrašnijim ishodom, rekao je Pašalić.

"Životi žena su previsoka cena da bismo njima plaćali neosetljivost društva i neažurnost institucija", upozorio je zaštitnik građana, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, postupci kontrole vođeni u slučajevima femicida i nasilja u porodici u prethodnim godinama i istraživanja Zaštitnika građana ukazali su na propuste organa jer se, između ostalog, nasilje neretko kvalifikuje kao porodični problem i bračni sukob, pa se ne ispituje.

Mere u slučaju prijave nasilja u porodici i partnerskim odnosima se ne preduzimaju ili se to čini na neodgovarajući način i neblagovremeno, dok policija, centri za socijalni rad i zdravstvene ustanove ne razmenjuju informacije koje mogu biti od krucijalnog značaja za zaštitu žrtve, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana je, kako se navodi, tim povodom uputio 104 sistemske preporuke organima u sistemu zaštite žena od nasilja, ali je po tim preporukama postupljeno samo delimično.

Vlada Srbije je prošle godine usvojila predlog da 18. maj bude proglašen za Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, čiji su inicijatori mreža organizacija civilnog društva "Žene protiv nasilja" i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, uz podršku Zaštitnika građana.

Taj datum odabran je u znak sećanja na 16, 17. i 18. maj 2015. godine, kada je čak sedam žena u Srbiji ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво