Vojni lekari i veterinari obilaze jablanička sela

Treći centar za obuku Vojske u Leskovcu već tri godine realizuje akciju "Vojni lekar na selu". Cilj je da se stigne do najudaljenijih sela Jablaničkog okruga i pruži zdravstvena, veterinarska i pomoć u osnovnim životnim namirnicama najugroženijem stanovništvu. Vojni lekar stigao je ovih dana i u selo Gazdare kod Medveđe.

Ovo je dan za časove u prirodu. Za šetnju i igru. Od 1. do 4. razreda u školi u Gazdaru 13 đaka. Od septembra biće dva prvaka, narednog pet. Seća se učitelj Gradimir i boljih dana.

"Devedesete godine bilo je 42-43 đaka, moj stariji sin 1997. kada je polazio u školu, 15 prvaka je bilo", kaže učitelj u Gazdaru Gradimir Mišić.

Prizemlje lepe nove škole ustupili su najstarijim meštanima. Da im skrate neminovni put do Medveđe. Stigao je vojni lekar. Mlada doktorka Stanislava puna strpljenja savetuje, propisuje, sluša.

"Hvala veliko i što su došli, mi stari sve taksi plaćamo za Medveđu, jeste da imaš decu, a deca nisu tu," kaše meštanka Ljubica Stanković

"Dobar je odaziv i uglavnom su to, radi se o problemima sa visokim pritiskom, u suštini njima je problem odlazak kod lekara, inače imaju u Medveđi dobru negu", kaže lekarka u VS Stanislava Petrović.

Tu je i stomatolog. Podršku pruža i kardiolog inače predsednik opštine, Crveni krst, Centar za socijalni rad Medveđe.

"Ovo je prilika da pokažemo da ovaj narod nije sam da sve institucije brinu o njemu tako da je to nešto što služi na ponos i opštini Medveđa i Vojsci", kaže predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

U udaljenoj mahali žive Stankovići. Porodica mnogobrojna, imanje veliko, štale pune. Znače im saveti vojnog veterinara.

"Uslovi su dobri što se tiče za ishranu, ali nemamo vodu", objašnjava stočar iz Gazdara Novica Stanković.

"Nema mnogo stoke verovatno je razlog u tome što se broj stanovnika smanjio i nažalost smanjuje", kaže veterinar u VS Saša Tvrdorijeka.

Gosti iz Leskovca dočekani kako tradicija nalaže. Treći centar Vojske Srbije stići će ovoga leta do još nekoliko sela duž Jablaničkog okruga.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво